Rob Dekker van Sint-Joseph (links) en Hugo van Boxmeer van Stam + De Koning Bouw zetten dinsdagmiddag hun handtekening onder de samenwerking. In april zijn de eerste woningen gereed. (Foto: Peter de Koning)
Rob Dekker van Sint-Joseph (links) en Hugo van Boxmeer van Stam + De Koning Bouw zetten dinsdagmiddag hun handtekening onder de samenwerking. In april zijn de eerste woningen gereed. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

BOUW GAAT EIND OKTOBER VAN START

Project Zonnegolven
in recordtijd gereed

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De bouw van twintig huurwoningen in de wijk In Goede Aarde start eind oktober. De woningen vormen samen de uitbreiding van de buurt Zonnegolven. Het betreft voordelige en zeer energiezuinige huurwoningen met veel prefab elementen.

Directeur-bestuurder Rob Dekker van Woonstichting Sint-Joseph en directeur Hugo van Boxmeer van Stam + De Koning Bouw BV zetten dinsdagmiddag hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. Zij deden dat aan de rand van het perceel waar de woningen binnenkort gaan verrijzen.

Eind oktober gaat daar de eerste spade in de grond, eind dit jaar staan de casco's overeind en begin april wil de bouwer de eerste woningen opleveren. Een planning van slechts zeventig werkbare dagen, mogelijk gemaakt door standaardisatie en prefab bouwonderdelen. Dekker legt uit: ,,Door de gestegen afdrachten aan het Rijk hebben we minder geld voor nieuwbouw. Daarom zoeken we naar goede en energiezuinige standaardwoningen die veel kwaliteit bieden voor een scherpe prijs. Huizen met veel prefab-elementen bieden ons die mogelijkheid om twee belangrijke kostenbesparende redenen: sneller bouwen en minder faalkosten op de bouwplaats."

Woonlasten

Er komen ook zonnepanelen. ,,Die zijn voor de woonstichting, maar ook voor de huurders een heel belangrijke voorziening", aldus Dekker. ,,Ze verzorgen de energie voor de verwarming, ventilatie en een deel van de verlichting. De energiekosten zijn een steeds belangrijker onderdeel van de totale woonlasten voor een huurder. Besparen op energie scheelt de huurder direct in zijn portemonnee." Op de gehele zuidkant van de daken, te zien vanaf de Schijndelseweg, worden straks panelen geplaatst. Omdat de huurprijs lager zal zijn dan 699 euro per maand, kunnen toekomstige huurders,afhankelijk van hun inkomen, aanspraak maken op huurtoeslag.

De woningen worden ook geïsoleerd, onder meer met isolatieglas, vertelde Van Boxmeer dinsdagmiddag. ,,Volgens de voorschriften van de overheid heeft een nieuwbouwwoning een energie-prestatie-coëfficiënt (epc) van maximaal 0,6. En binnenkort gaat die norm naar 0,4. De nieuwe woningen in Zonnegolven scoren nu al een epc van precies nul."