Bezoekers van Biereloth konden als vanouds kiezen uit uiteenlopende soorten pils en speciaalbier van amateurbrouwers. (Foto's: Peter de Koning).
Bezoekers van Biereloth konden als vanouds kiezen uit uiteenlopende soorten pils en speciaalbier van amateurbrouwers. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PROEVERIJ VAN DE BIERKAMER IS AL TWINTIG JAAR POPULAIR

Biereloth staat synoniem voor 'a whole lot of beer'...

HENK VAN WEERT

Voor de derde maal bezochten drie Eindhovense jongemannen zondag bierfestival Biereloth. ,,Het is altijd gezellig, bovendien is het mooi weer en er is altijd heel lekker bier verkrijgbaar", vertelt Harm Wijnja, die met Joost van Kleef en Merijn Stoffels met de trein naar Boxtel kwam. Hun eerste glas laten zij vol tappen met Curtius van een brouwerij uit Luik. ,,Mmm, een lekker fris biertje..."

Harm, Joost en Merijn bezoeken wel vaker bierproeverijen. ,,We waren al eens in Tilburg en Oisterwijk. Maar Biereloth heeft toch wel een bijzondere sfeer. Goed om hier weer terug te komen", vertelde Harm een uurtje nadat de eerste tapkranen gingen lopen.

UIT HARLINGEN

Voorzitter Michel Schellekens van de organiserende vereniging De Bierkamer liep op dat moment tevreden rond. ,,Het wordt steeds vroeger druk. De mensen die het verst moeten reizen, zijn er het eerst. Er zijn zelf bezoekers die met de trein uit Harlingen zijn gekomen." Grinnikend voegde hij er aan toe: ,,Je moet het er maar voor over hebben..."

,,Ik houd van stout, gemaakt van bijna zwart gebrande hop", zei Jos Hendriks nadat hij zijn glas bijna zwart bier op tafel zette. De Boxtelaar is een trouw bezoeker van Biereloth en sloeg niet één van de inmiddels twintig edities over. Hij liet zich de Nightporter van brouwerij Rodenburg uit het Gelderse Bronckhorst goed smaken. ,,Ik drink er maar ééntje want het is een straf en stevig biertje; een soort Nederlandse Guinness. Ik wil vandaag nog meer lekkers proeven."

STEVIGE JONGEN

Stout is volgens Hendriks in Nederland bijna nergens meer te krijgen. ,,Vroeger had Heineken het nog wel in het assortiment, maar dat is al jaren geleden." Bierkamerpreses Schellekens kan zich de keuze van Hendriks wel voorstellen en is zelf ook enthousiast over Nightporter, dat hij een 'stevige jongen' noemt. ,,Het lukt de jongens van Rodenburg om een constante kwaliteit te leveren en dat is als amateurbrouwer heel knap."

Campfire Collaboration zorgde met een mix van oldtime-country, folk en Americana voor de muzikale omlijsting. Richard Strik van de gelijknamige Kwalitaria aan de Kruisstraat zorgde dat ook de hongerige magen werden gestild. Van de lokale bierbrouwers was De Kater present en de recent opgericht Dorpsbrouwerij Liempde.


Campfire Collaboration zorgde met een mix van oldtime-country, folk en Americana voor de muzikale omlijsting van het drukbezocht bierfestival.