CENTRUM HART VAN REUZENCULTUUR

Boxtel maakt zich op
voor reuzenreceptie

MARC CLEUTJENS

Cultuurliefhebbers kunnen zich opmaken voor een reeks grote evenementen waarmee het centrum van Boxtel binnen én buiten de gemeentegrenzen op de kaart wordt gezet. Na een tweedaags cultuurweekend op 20 en 21 september barst hartje Boxtel zondag 5 oktober letterlijk uit zijn voegen als Jas de Keistamper 65 jaar wordt en 25 reuzen feest komen vieren. De reuzenreceptie valt samen met de Herfstfair en een koopzondag.

Ze dragen stuk voor stuk prachtige namen: Hildewaris, Frans Kreuk, Greate Piet, Jan Metten Lippen, Trui van den Toren, Heukelomse Mie, Peer Paorel, Ansjovis, Stuf en Gigantius. Ze krijgen samen met hun gevolg allemaal een mooie standplaats in het centrum van Boxtel, waar Jas de Keistamper in het zonnetje wordt gezet vanwege zijn 65e verjaardag. De reus werd in 1949 voor het eerst aan het publiek in Boxtel getoond als een symbool van wederopbouw. Als een symbool van kracht, moed en onverzettelijkheid deed hij een beroep op de inwoners van Boxtel om er na de Tweede Wereldoorlog stevig de schouders onder te zetten.

De functie van Jas de Keistamper is door de jaren heen veranderd, net als zijn uiterlijk. Sinds de laatste metamorfose ziet hij er uit als een jonge knul, die bovendien op vrijersvoeten is: hij scharrelt met Hanni mî de Moor die op de reuzenreceptie natuurlijk ook zal aanschuiven. Jas laat zich steevast zien op openbare evenementen en laat regelmatig van zich horen. Omdat Jas de enige lopende reus van Nederland is, zal hij tijdens de receptie de andere - stilstaande - reuzen begroeten.

De reuzenreceptie is een impuls voor de opbloeiende reuzencultuur in Nederland en Vlaanderen. In Boxtel zijn de mooiste reuzen te zien op hun standplaatsen in de Rechterstraat, Stationsstraat, Croonpassage, Markt, Breukelsestraat, Rozemarijnstraat en Molenstraat.