Op een enorme aanraakgevoelige plaat konden leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum tijdens het Awesummer Festival allerlei leuke dingen doen met kleuren en vormen. (Foto: Peter de Koning).
Op een enorme aanraakgevoelige plaat konden leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum tijdens het Awesummer Festival allerlei leuke dingen doen met kleuren en vormen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'CULTUREEL FESTIVAL VERSTERKT WIJ-GEVOEL OP SCHOOL'

JRL verrast met heerlijke Awesummer

PETER DE KONING

Leerlingen van het Jacob Roelandslyceum verdringen zich rondom de digitale Muziekmachine. Met plastic vormen combineren zij muzieksamples en maken zo hun eigen compositie. Deze en nog heel veel andere vormen van kunst, cultuur en creativiteit zorgden gistermiddag voor een geslaagde eerste editie van het Awesummer Festival.

Awesummer 2014 was op woensdagmiddag een schoolbreed festival voor en door leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum. Allerlei kunstdisciplines kwamen aan bod, zoals muziek, dans en straattheater. Het festival werd voor en door leerlingen en docenten georganiseerd om het nieuwe schooljaar goed te starten en het wij-gevoel op school te versterken.

GROTE NAMEN

Op vier podia klonk hiphop, rock, pop, instrumentaal, folk en Nederlandstalig. Leerlingen klommen op het podium om schoolgenoten te verassen met prachtige zang, maar er waren ook 'grote namen' geboekt op deze lokale variant op Lowlands, Pinkpop en Werchter. De rockers van Northern Lights traden op, maar ook violiste Daniëlle van Berkom, die thans deel uitmaakt van de band Kovacs.

Een beatboxer gaf uitleg, elektrische bezems die tijdens workshops in elkaar geknutseld konden worden, renden door de kelder en een dj bracht zelfs de polonaise op gang. Via timetables op www.awesummerfestival.nl - een website die werd ontwikkeld door de leerlingen Martijn Heesakkers, Jesse Deenen en Gido de Man - volgden de leerlingen wat er waar en wanneer gebeurde.

Het werd een soort mini-Lowlands binnen de schoolhekken, met liefst vijf podia: naast het main stage ook podia in de kleuren groen, oranje, roze en paars. Novadic-Kentron was present om een serieuze boodschap over te brengen over alcohol en drugs. Die genotsmiddelen waren trouwens niet verkrijgbaar; wel ijs, friet, suikerspin, popcorn en snoep...

Op pagina 10 een uitgebreid verslag in woord en beeld.

• FOTO BOVEN: Leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum maken muziek op de digitale Muziekmachine van de Kunstbalie Den Bosch. (Foto: Peter de Koning).