HERINGERICHTE ESSCHE STROOM GEOPEND

'Beek kronkelt prachtig door landschap bij Hal'

STEFAN LATIJNHOUWERS

,,Parallel aan de bestaande Essche Stroom bij Hal is een meander aangelegd met een lengte van enkele kilometers. Het water in dit nieuwe deel van de beek heeft een andere stroomsnelheid en diepte, wat een positief effect heeft op de leefbaarheid van het heringerichte gebied voor planten en dieren." Met deze woorden probeerde Martijn Fliervoet van Brabants Landschap gistermiddag in Jip en Janneke-taal uit te leggen wat er tijdens de uitvoering van het deelproject Halsche Beemden is gebeurd.

Watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel en directeur Jan Baan van Brabants Landschap hadden gisteren de eer om in het bijzijn van bewoners uit de nabije omgeving de heringerichte Essche Stroom te openen. Dat deden zij door een informatiezuil in het gebied te onthullen, waarop onder meer stond aangegeven hoe hoog het waterpeil reikte tijdens de hoogwatersituatie in 1995. Toen zorgden hoge waterstanden ook in het stroomgebied van de Dommel voor grote overlast. In het dorp Esch zorgde een overstroming van de Essche Stroom voor veel problemen. ,,De bestaande beek fungeert in de nieuwe situatie als een noodvoorziening en is nodig als bypass bij hoog water. De meander is nu de hoofdloop", benadrukte projectleider Hans Koekkoek van het waterschap tijdens een rondleiding die hij samen met Fliervoet verzorgde.

DASSEN

Waterschap De Dommel werkt in de twee aparte deelprojecten Halsche Beemden en landgoed Bleijendijk van het herinrichtingsplan 'Beekherstel Essche Stroom' samen met het Brabants Landschap. Ter hoogte van Bleijendijk wordt nog volop gewerkt aan de uitvoering, waarschijnlijk tot het einde van dit jaar, terwijl de werkzaamheden voor het project Halsche Beemden afgerond zijn. Fliervoet: ,,Het is de bedoeling dat in de omringende weilanden in dit gebied weer koeien gaan grazen en dat het grasland veel bloemrijker wordt. Voor dieren en planten is dit landschap veel aantrekkelijker geworden omdat de diversiteit is toegenomen."

Projectleider Koekkoek gaf aan dat kort nadat de laatste graafmachines verdwenen waren al een das werd gesignaleerd in het gebied. ,,Dat dier was hier heerlijk aan het rondsnuffelen, wat voor ons meteen een hele mooie opsteker was. Door het gebrek aan variatie in de beekbedding, het beekdal en de stroming voldeed de Essche Stroom in de oude vorm niet meer aan de normen. Door het aansluiten van de meander is een natuurlijke beek ontstaan met gevarieerde oevers."


Filmseizoen BOL
van start in
De Kloosterhof

In dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde gaat binnenkort het nieuwe filmseizoen van start. De organisatie is in handen van de stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL).

De filmavonden worden de komende maanden steevast op woensdagavond gehouden en beginnen om 19.30 uur. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend. Op het programma staan de volgende films: Hoe duur was de suiker (17 september), De vrouwen van de zesde etage (15 oktober), Philomena (12 november) en Des hommes et des dieux (17 december).

Filmkaartjes kosten twee euro inclusief een kopje koffie of thee en zijn aan de zaal verkrijgbaar.