RAPPORT: ÓÓK ALTERNATIEVEN SCHALIEGAS

'Advies MER-commissie is steuntje in onze rug'

Alternatieven voor schaliegas moeten in kaart worden gebracht. Dat adviseert de commissie voor de Milieu Effecten Rapportage (MER) in haar advies over wat het toekomstige rapport over de gevolgen van schaliegaswinning moet bevatten. Wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel reageerde opgetogen op het rapport dat dinsdag verscheen. ,,Het is een steuntje in de rug."

De commissie, die onder leiding staat van dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas, werd door minister Henk Kamp gevraagd om advies uit te brengen over de uitgangspunten die de MER moet bevatten. In de effectenrapportage moet worden weergegeven wat de effecten van schaliegaswinning op natuur, mens en milieu zijn.

TOEKOMST

Er zijn 1.175 zienswijzen door binnenlandse en buitenlandse overheden, instanties en burgers ingediend die door de commissie, voor zover relevant, verwerkt in het advies. Voor de discussie over nut en noodzaak van schaliegaswinning in Nederland stelt de Commissie dat het belangrijk is om ook toekomstscenario's uit te werken zonder schaliegas. Onderzoek naar alternatieven kan echter leiden tot een veelomvattend onderzoek waardoor het overzicht verdwijnt, zo stelt de commissie. Vanwege de vele zienswijzen over dit onderwerp, adviseert de commissie wel naar alternatieve fossiele en duurzame bronnen voor energieopwekking te kijken. Hierin moeten ook gevolgen voor de toekomst worden meegenomen.

Uiteindelijk stelt minister Kamp een structuurvisie samen waarin wordt aangegeven of, en zo ja in welke gebieden opsporing en winning van schaliegas kan plaatsvinden.

Wethouder Van de Wiel gaf aan blij te zijn met het advies van de MER-commissie. ,,Op een aantal punten stelt dit adviesorgaan dat de minister er langs zit. Het rapport is een steun in de rug van ons beleid en welke richting we op willen."