Ondernemers Penny Leeuwenburgh (links) en Bas Geurts (rechts) kwamen met initiatieven om cliënten van Voedselbank Boxtel te helpen. In het midden voorzitter Alphons van der Heijden van de voedselbank. (Foto: Peter de Koning).
Ondernemers Penny Leeuwenburgh (links) en Bas Geurts (rechts) kwamen met initiatieven om cliënten van Voedselbank Boxtel te helpen. In het midden voorzitter Alphons van der Heijden van de voedselbank. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VOEDSELBANK BOXTEL IN ZEE MET LOKALE ONDERNEMERS

'Als je iets doet, moet je het goed doen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De Voedselbank Boxtel staat niet stil. Telkens gaat het bestuur op zoek naar nieuwe ingangen om cliënten van extra's te voorzien. ,,En soms melden mensen zichzelf aan om iets te betekenen voor de mensen", glundert voorzitter Alphons van der Heijden van Voedselbank Boxtel. Hij doelt op Bas Geurts, eigenaar van schoenmakerij Bas in winkelcentrum Oosterhof en kapster Penny Leeuwenburgh van Hair @ Penny's. Beide Boxtelse ondernemers meldden zich bij de Voedselbank en bedachten zelf iets om de cliënten te helpen. ,,Hopelijk melden meer bedrijven zich."

Onlangs werd de Voedselbank Boxtel, gevestigd aan het Ronduutje, omgebouwd tot kapsalon. Cliënten konden zich die dag aanmelden voor een gratis knipbeurt. ,,Die dag heeft veel indruk op me gemaakt. Je hoort toch allerlei verhalen als je de mensen aan het knippen bent. En wat ik vooral bijzonder vond, was dat ik een doosje bonbons kreeg van één van de cliënten. Terwijl de mensen het niet breed hebben en ik er helemaal niets voor terug hoef", vertelt kapster Leeuwenburgh. Ze knipte eerder al cliënten bij de Voedselbank 's-Hertogenbosch. ,,Vervolgens ben ik gaan kijken of ik me ook dichter bij huis kon inzetten en kwam ik bij Voedselbank Boxtel uit."

Ook Geurts, eigenaar van schoenmakerij Bas, meldde zich onlangs bij Voedselbankvoorzitter Van der Heijden. ,,Onze klantenkring is heel breed. Je leert de mensen die in je winkel komen goed kennen, waardoor je regelmatig hoort dat bepaalde klanten het niet breed hebben. Voor hen voeren we meestal de reparaties gratis uit. Mijn bedrijf draait goed en ik ben van mening dat je dan ook iets voor de maatschappij kunt doen. Je moet niet altijd aan jezelf denken."

NODIG HEBBEN

De ondernemer belde de Voedselbank Boxtel en gaf aan graag te willen zorgen voor een waardebon voor de cliënten. ,,In eerste instantie dacht ik aan een kortingsbon van tien euro op schoenreparaties. Later heb ik dit veranderd in een waardebon van tien euro die mensen aan alles in de winkel kunnen besteden. Ik vind: als je iets doet, moet je het goed doen. Ik vind het fantastisch om gelukkige mensen te zien als ik iets moois voor ze heb gemaakt." Leeuwenburgh onderstreept dit: ,,Op de kapper wordt vaak bezuinigd als mensen het financieel minder hebben. Voor mij is het echter een kleine moeite om een dag te komen knippen, dus waarom zou ik het dan niet doen?"

Voorzitter Van der Heijden van Voedselbank Boxtel is blij met beide initiatieven. ,,Het liefst zou ik morgen nog de Voedselbank Boxtel opheffen, maar de realiteit is dat de cliënten ons nodig hebben. Tijdens de feestdagen merk je dat veel mensen iets willen doen voor de Voedselbank, maar dan blijven er nog elf maanden over. Daarom stellen we het zeer op prijs dat we ook door het jaar heen voor extraatjes kunnen zorgen, zoals een knipbeurt of waardebon." Geurts en Leeuwenburgh hopen dat andere ondernemers hun voorbeeld volgen. ,,Met iets kleins maak je de mensen al heel blij.

Daarnaast staat er nog meer te gebeuren bij Voedselbank Boxtel. ,,We krijgen steeds meer mensen op ons pad die iets willen betekenen voor de doelgroep", zegt Van der Heijden. Zo ontving de Voedselbank Boxtel vorig jaar flink wat donaties van lokale organisaties. ,,Zo komt de nieuwe bus, waarmee we levensmiddelen in de regio ophalen en al een tijd voor sparen, komt eraan. Het is vooral belangrijk om de zelfredzaamheid van cliënten te stimuleren en ze achter de voordeur weg te trekken."

Boxtel

Vrijwilligerssteunpunt

Het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern is voor een zorgboerderij op zoek naar vrijwilligers die cliënten tijdens hun dagbesteding willen begeleiden. Het steunpunt speurt ook naar vrijwilligers voor Home-Start in de Meierij, waarbij men ouders helpt met het opvoeden van kinderen tot zeven jaar. Amnesty International zoekt een persoon die wil assisteren bij de activiteiten. Neem voor meer informatie contact op met het vrijwilligerssteunpunt, telefoonnummer (0411) 65 58 99 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.