Met 3d-brillen en een controller speelden de leerlingen een videospel op de binnenplaats. Het beeldscherm was gemonteerd op een oldtimer.
Met 3d-brillen en een controller speelden de leerlingen een videospel op de binnenplaats. Het beeldscherm was gemonteerd op een oldtimer. Foto: Marc Cleutjens

SPETTEREND FESTIVAL OPENT NIEUW SCHOOLJAAR VAN JRL

'Mini-Lowlands' tijdens Awesummer

Via Facebook circuleerde vorige week al een introductiefilmpje over festival Awesummer waarin de artiesten en het programma al werd aangekondigd. Ook ontwikkelden de leerlingen een eigen website waar alle informatie over het evenement te vinden was. Het festival was voor en door leerlingen georganiseerd, om zo een bijdrage te leveren aan het wij-gevoel op de middelbare school.

In de aula werden de leerlingen die optraden aangekondigd als wereldsterren. Onder hen de vriendinnen Annelie Gottlieb en Mijke Peeters (allebei tweedejaars). Ze kennen elkaar ook als fanatieke dansliefhebbers bij Tiga. Met strakke gezichten zetten ze een gave choreografie op de planken. ,,Zelf bedacht en uitgewerkt in de zomervakantie. Daarna hebben we ons aangemeld voor Awesummer", vertelden ze na afloop. Waren ze zenuwachtig? ,,Viel wel mee. Ons eerste optreden ging prima, bij de tweede uitvoering vergaten we een stukje. Kan gebeuren. Het is in elk geval een erg leuke en gezellige dag en natuurlijk gaan we zelf ook naar veel optredens kijken. Volgend jaar doen we misschien weer mee, als het dan weer Awesummer is."

Bijkletsen

Ook oud-leerlinge Daniëlle van Berkom beleefde een gezellige tijd. De bekende violiste trad op in de aula en het dansdrama-lokaal en toverde onder andere een stampende versie van Michael Jacksons 'Smooth criminal' uit haar elektrische viool. ,,Hier is voor mij alles begonnen", lachte ze na afloop. ,,Hier op dit podium stond ik vroeger ook met m'n viool, maar toen met veel meer zenuwen dan nu. Leuk om te zien dat het snel volstroomt als ik hier speel, ook al kennen veel leerlingen me niet. De meeste docenten kennen me natuurlijk nog wel. Erg leuk om die weer eens te zien en bij te kletsen."

Bezems

In de kelder van het JRL was plek voor de bijzondere workshop BristleBots: creatief knutselen met halve bezems, met als doel ze te laten bewegen. Lijm, veren, elektromotortjes, batterijen. Aan de grote knutseltafel lieten de leerlingen geen materiaal onbenut om de bezems tot leven te wekken. ,,Ja, hij doet het", riep tweedejaars Andy Jonkers opgetogen. Zijn bezem draaide keurige rondjes op de vloer, aangedreven door een batterij. ,,Thuis bouw ik veel met Lego Technics, dat helpt nu wel. Misschien doen we straks een wedstrijd met de BristleBots, dan moet hij wel rechtuit kunnen", gaf Andy zichzelf een nieuwe opdracht.

Plafondkunst

Even verderop verdrongen leerlingen zich om een opvallende kopieermachine met ingebouwde beamer. Tweedejaars Tom van Oss demonstreerde de werking: ,,Je maakt een tekst of tekening, legt die op de copier, deksel dicht, druk op de groene knop en dan het deksel weer open. Het apparaat projecteert dan je bewegende tekening op het plafond." Het zorgde voor prachtige kunstzinnige tafereeltjes op het zakelijke systeemplafond. ,,Leuk om te zien hoe het werkt en beweegt", vond Tom.

Volgend jaar

Kloppend hart binnen de organisatie waren cultuurcoördinator Esther Loupias, dansdocente Debbie Verschuren, biologieleraar Edwin de Laat en een team van twintig leerlingen. Esther Loupias liep gistermiddag met een grote glimlach langs alle activiteiten. ,,Hier word ik heel blij van, het loopt prima", constateerde ze. ,,In het verleden hadden we de Roelandsdagen met sport en cultuur, maar die verdwenen op een gegeven moment. Daar moest iets voor in de plaats komen. Nu hebben we weer een spetterende jaaropening die laat zien hoeveel talent we in huis hebben." Volgend jaar dus weer? ,,Jeetje, je zou zeggen van wel. Maar laten we deze eerste editie eerst eens goed evalueren."

Bockesprongen

Alle leerlingen die wilden optreden, deden de afgelopen tijd eerst auditie voor een groep deskundigen, met onder andere enkele mensen van de organisatie van het Boxtelse festival Bockesprongen. Zij liepen gistermiddag ook overal rond om enkele optredens te kiezen voor hun festivalprogramma dat op zondag 21 september plaatsvindt in het centrum van Boxtel. Welke artiesten van het Jacob-Roelandslyceum worden gekozen, was gistermiddag nog niet bekend.

De workshop BristleBot was populair. Met materialen en technieken een halve bezem laten lopen.
Met een beamer in een copier kun je bijzondere dingen doen.
JRL-talent op de bühne: Sophie van Abeelen en Jelle Ruijssenaars (5e jaars).
Violiste en oud-leerlinge Daniëlle van Berkom oogst applaus met 'Smooth criminal'.
Beatboxer Patrick Couwenberg geeft een workshop.