Lise (links) en Evi uit Gemonde laten trots de prijs zien die zij verdienden als winnaars van de fotowedstrijd van het Jeugdjournaal: een grote afdruk van de prent die ze ingestuurd hadden. (Foto: Peter de Koning).
Lise (links) en Evi uit Gemonde laten trots de prijs zien die zij verdienden als winnaars van de fotowedstrijd van het Jeugdjournaal: een grote afdruk van de prent die ze ingestuurd hadden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GEMONDSE ZUSJES SCHRIJVEN FOTOWEDSTRIJD VAN JEUGDJOURNAAL OP HUN NAAM

Lise en Evi winnen prijs voor mooiste weerkiekje

STEFAN LATIJNHOUWERS

Ze wisten eigenlijk niet eens dat ze aan een wedstrijd deelnamen. Moeder Marjan Kuijpers uit Gemonde had op een zomerse dag in de achtertuin een leuke en grappige foto gemaakt van haar spelende dochters Lise (10) en Evi (8) en naar het Jeugdjournaal gestuurd. In de uitzending werd de afbeelding die avond getoond op een groot scherm. Dat was al heel speciaal, maar het werd nog mooier. Vorige week werd bekendgemaakt dat de meisjes de prijs voor de mooiste weerfoto hadden gewonnen, bestaande uit een grote afdruk van het kiekje die dinsdag bij hun huis aan de Boomstraat werd bezorgd.

De twee zusjes zijn er nog steeds een beetje sprakeloos van. Dat hun foto uit zoveel inzendingen uit het hele land werd gekozen als de beste weerfoto vinden ze toch wel heel bijzonder. Dit komt natuurlijk niet elke dag voor. ,,Op de foto van mama kun je zien hoe ik heel hoog spring op onze trampoline in de tuin, terwijl Evi water spuit met de tuinslang", vertelt Lise. ,,Ik vierde die dag mijn tiende verjaardag. We moesten het water uit ons zwembadje verversen, waardoor onder de trampoline een groot modderbad ontstond. Voor de grap maak ik met mijn vingers het peace-teken, oftewel de v van vrede. De hele zomer konden kinderen foto's sturen naar het Jeugdjournaal en daar waren heel veel leuke afbeeldingen bij. Daarom is het ook zo speciaal dat wij eerste zijn geworden. Grappig was trouwens ook dat de presentator tijdens het Jeugdjournaal sprak over de plaats Genemonde in plaats van Gemonde."

Evi moet even nadenken, maar dan herinnert ze zich weer waar ze was toen vorige week bekend werd dat haar grote zus en zij de fotowedstrijd hadden gewonnen. ,,We waren bij vrienden, even verderop in de straat", zegt ze. ,,Onze foto kwam weer vol in beeld bij het Jeugdjournaal. Toen de presentatrice vertelde dat wij eerste waren geworden, begon iedereen te klappen en te juichen. Ik vond het heel leuk natuurlijk, maar ook best wel een beetje raar en spannend. "

MIDDELPUNT

Volgens moeder Marjan waren Lise en Evi een beetje beduusd. ,,Ze stonden opeens in het middelpunt van de belangstelling, maar genoten er ook wel van. Hun vader Maarten heeft een mooie complilatie gemaakt van de uitzendingen van het Jeugdjournaal, zodat ze er nog vaak naar kunnen kijken. Heel leuk is dat ze alletwee een grote afdruk van het plaatje ontvangen, gelukkig maar. Want de winnende foto, die ik met mijn telefoon had gemaakt, heb ik inmiddels gewist."

Evi, leerling in groep 5 van de Sint-Lambertusschool in Gemonde, is nu heel trots op de prijs. ,,Ik neem de foto zeker mee om aan de andere kinderen in mijn klas te laten zien. En nadat de foto een tijdje bij ons in de woonkamer heeft gestaan, krijgt hij een mooi plaatsje in mijn slaapkamer", straalt ze. ,,Maar we hebben nog meer te vieren met onze klas, want mijn juf Floor gaat zaterdag trouwen in Vught met Ronald. Wij mogen daar een groot gedeelte van de dag bij zijn en gaan ook iets leuks doen voor het bruidspaar. Het schooljaar is voor mij en ook voor Lise in ieder geval goed begonnen."

Lise wil nog wel even zeggen dat ze het heerlijk vindt om op mooie, zomerse dagen lekker buiten met water te spelen. ,,We zetten het zwembadje altijd op de trampoline en gaan dan lekker springen op de trampoline. De hele dag hoor je ons dan roepen 'spring-spring-plons!' Dat we daar ooit nog eens prijs mee zouden winnen en dat iedereen ons op televisie kon zien, had ik nooit verwacht. Maar ik vind het zelf ook een hele leuke foto, die ik ook zeker ook een mooi plekje ga geven."

De winnende foto van de zusjes uit Gemonde.