GROEN LICHT VOOR COR MOLENAAR

'Boxtel zet grote stappen
voor sterker centrum'

MARC CLEUTJENS

Boxtel werkt hard aan de versterking van het centrum. Dat zegt wethouder Eric van den Broek (SP) in een reactie op enkele minder positieve berichten over het winkelhart. Volgens Van den Broek, die alle centrumzaken in zijn portefeuille heeft, is er sprake van veel positieve ontwikkelingen die binnen enkele maanden concrete vorm krijgen, onder meer over de inzet van hoogleraar Cor Molenaar.

De fractie van oppositiepartij Balans stelde deze week tijdens de vergadering van de Boxtelse gemeenteraad kritische vragen over de toekomst van het centrum. Volgens Balans is het positieve gevoel dat gedurende het voorjaar heerste over de opbloei en versterking van het centrum aan het wegebben. Het uitblijven van onderzoekscijfers over koopstromen in Boxtel en onduidelijkheid over de inzet van hoogleraar Molenaar dragen volgens de partij bij aan deze negatieve beeldvorming.

Het onverwachte vertrek van centrummanager Willemijn Wijdenes vorige week en de volgens Balans heersende onduidelijkheid over de besteding van 1 miljoen euro voor een economisch aanvalsplan zijn evenmin positieve signalen. Wethouder Van den Broek is echter optimistisch en vertelde deze week dat er veel stappen zijn én worden gezet om het centrum te versterken. ,,De afgelopen maanden is door veel partijen keihard gewerkt en de resultaten zullen snel zichtbaar worden."

COFINANCIERING

Van den Broek vertelde Brabants Centrum deze week dat onderzoeksbureau BRO de laatste hand legt aan het zogeheten koopstromenonderzoek, dat laat zien hoe en waar inwoners en bezoekers inkopen doen in Boxtel. ,,De studie is een actualisering van de detailhandelsvisie en zal nieuwe inzichten bieden waarmee we vooruit kunnen." De wethouder verwacht de cijfers van BRO komende week te kunnen voorleggen aan gemeentebestuur en vertegenwoordigers van centrumondernemers.

De komst van 'winkelgoeroe' Cor Molenaar staat volgens Van den Broek vast. Met de Rabobank zijn afspraken gemaakt om de hoogleraar in te zetten voor het vinden van impulsen voor het centrum. ,,De gemeente en de Rabobank betalen graag mee, maar vinden dat ook de ondernemers moeten betalen. Met het centrummanagement zijn goede afspraken over cofinanciering gemaakt, zodat Molenaar snel aan de slag kan. Hij komt eind september naar Boxtel."

PARKEREN

De herinrichting van de Markt - een onderwerp dat al jaren op de politieke agenda staat en weinig resultaat heeft opgeleverd - is volgens wethouder Van den Broek ook een stap dichterbij gekomen. ,,Er zijn al bureaus aan het tekenen geweest en de eerste plaatjes zien er fraai uit", meent hij. De gemeente Boxtel is bezig met het organiseren van inspraakavonden waar inwoners en andere betrokkenen hun zegje kunnen doen over de ideeën die zijn ontwikkeld.

Onduidelijk is of de herinrichting van de Markt nog altijd gekoppeld is aan het parkeren in de pastorietuin. Naar verluidt is nog altijd geen overeenstemming bereikt met het parochiebestuur en het Bisdom Den Bosch, de eigenaar van de grond. Velen bestempelen het plan om vlakbij de pastorie op Duinendaal, die te boek staat als rijksmonument, een parkeerterrein aan te leggen. Er gaan stemmen op om alsnog het terrein van Nivo voor parkeren te benutten. Er zou plaats zijn voor zestig tot zeventig auto's.

Een heet hangijzer was het parkeren in centrum-west. Volgens de wethouder is nu een regeling gemaakt die dit najaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.