VIERDE LUSTRUM VOOR FESTIVAL BIERELOTH IN BOXTEL

Het Bierstraatje, voor ieder wat wils

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Voor de twintigste keer wordt de Rozemarijnstraat in Boxtel op zondag 14 september omgetoverd tot een straat waar bezoekers kunnen genieten van speciaalbieren van lokale, nationale en Belgische brouwerijen. De taps zijn open tussen 13.00 en 19.00 uur.

Tegenwoordig staan witbieren, krieken, dubbels en tripels standaard op de drankenkaart van een café, maar twintig jaar geleden was het bieraanbod nog niet groot. ,,In die tijd ontstond langzaam meer vraag naar de toen nog hoofzakelijke Belgische speciaalbieren", aldus Michel Schellekens, voorzitter van de organiserende vereniging De Bierkamer. Reden voor Willem Voets, uitbater van Becoloth en zijn toenmalige bedrijfsleider William van Dinther, inmiddels eigenaar van café Hart van Boxtel, om twintig jaar geleden de eerste editie van bierfestival Biereloth te organiseren. ,,En inmiddels zijn we vier lustra verder. Ik geloof dat ik maar één editie heb gemist", vertelt Schellekens, inmiddels twee jaar voorzitter van De Bierkamer, de vereniging voor liefhebbers van speciaalbier.

Aan de opzet van Biereloth is in de afgelopen twintig jaar weinig veranderd. ,,Het is een kwestie van kraampjes en brouwers. We plannen weinig extra's om het evenement heen, het zijn de bezoekers die het Bierstraatje tot een succes maken", aldus Schellekens. ,,Ik zie Biereloth vooral als een nazomerfestival waar mensen elkaar weer ontmoeten na de zomervakantie en gezellig bijpraten onder het genot van een biertje."

VEELZIJDIG PUBLIEK

Inmiddels zijn er meer dan tweehonderd kleine en middelgrote brouwerijen in Nederland. ,,Ook in de rest van Europa schieten de brouwerijen als paddestoelen uit de grond", aldus Schellekens. ,,Zo was ik onlangs op Corsica, daar werd zelfs kastanjebier gebrouwen." Op Biereloth staan dan ook voornamelijk Nederlandse bierbrouwers, op twee na: Brasserie La Curtis uit Luik en brouwerij De Brabandere uit Bavikhove. ,,De meeste brouwers die op Biereloth hebben gestaan, geven op de dag zelf al aan dat ze volgend jaar ook weer willen komen. Maar dat bepalen wij", lacht Schellekens. Een aantal brouwerijen is al jaren van de partij op Biereloth, zoals de Boxtelse brouwerij De Kater, de Muifelbrouwerij uit Berghem, en de Texelse Brouwerij.

Niet alleen oude bekenden staan achter de kraam, ook is er ruimte voor nieuwelingen. ,,Zij komen op een festival in aanraking met klanten en kunnen hun bieren weer aanpassen op basis van wat ze daar horen", legt Schellekens uit. Zo staat de Liempdse Dorpsbrouwerij, pas recent opgericht, achter een kraam en ook de relatief jonge brouwerijen Oldskool Brewery en Brasserie Bours uit Eindhoven zijn van de partij. Schellekens: ,,De tijd dat je slechts uit enkele biertjes kon kiezen, is nu echt voorbij." Oud-Liempdenaar Hank van der Vleuten is met brouwerij Hijgend Hert van de partij, brouwerijen Maallust uit Veenhuizen en Breugem uit Zaandijk en De Witte Leeuw uit Wezep komen naar Boxtel.

Biereloth komt jaarlijks met een groot assortiment: van dubbels en tripels tot rosé- en fruitbieren. ,,We proberen een mix van allerlei soorten bier aan te bieden. Er komt hier namelijk een veelzijdig publiek: van gezinnen tot bierliefhebbers die stad en land afreizen voor proeverijen. Niet iedereen heeft zin in een biertje met een percentage van 11 procent. Daar moet je rekening mee houden. Maar ook dit jaar is er weer zat te krijgen", grinnikt Schellekens.

The Campfire Collaboration, een samenwerking tussen de troubadours Robert den Hartigh, Mario Petrus en Rik van Berlo, verzorgt de muzikale omlijsting van het bierfestival en brengt een mix van oldtime-country, folk en Americana.

Boxtel

Uitslag loterij

Tijdens de tweedaagse tuinexpositie van kunstenares An van der Leije in Boxtel-Oost is afgelopen weekeinde een loterij gehouden ten bate van KiKa. De prijzen, die vanaf heden afgehaald kunnen worden op het adres Nieuwland 9, zijn gevallen op de volgende lotnummers: 941, 937, 748, 914, 713, 975, 717, 970, 902, 746, 674, 300, 953, 928, 731, 132, 287, 925, 295 en 296.

De opbrengst voor KiKa bedroeg 400 euro; het bedrag is inmiddels overgemaakt.