Frans van der Schoot (links) en Toine de Jong stonden vrijdag achter de tap in De Durpsherberg om de glazen met Liempds Blond te vullen. (Foto: Peter de Koning).
Frans van der Schoot (links) en Toine de Jong stonden vrijdag achter de tap in De Durpsherberg om de glazen met Liempds Blond te vullen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Brouwersduo uit Liempde
overtuigt de bierliefhebbers

PETER DE KONING

Een eigen dorpse brouwerij in hartje Liempde is de grote wens van Toine de Jong en Frans van der Schoot. Zover zijn de twee Liempdse brouwers nog niet, maar de eerste grote stap is wel gezet: vrijdagavond presenteerden zij de nieuwe lokale bieren Liempds Blond en Liempdse dubbel.

Genieten van een fijn glas bier is een sociale bezigheid, zo bleek vrijdagavond maar weer eens. Ruim 150 belangstellenden zochten een plek op het volle terras van café De Durpsherberg en in de drukke kroeg zelf. Na een korte uiteenzetting met een powerpointpresentatie van het Liempdse brouwersduo volgde rond 21.30 uur het grote moment: Toine en Frans tapten hun eerste officiële biertje uit de kraan van De Durpsherberg.

De eer om dit eerste glas te drinken, viel te beurt aan de bezitter van die ene oranje consumptiemunt tussen alle rode munten. Sander Floris uit Lennisheuvel was de verbaasde gelukkige. Hij liet enkele slokken op zich inwerken en concludeerde toen: ,,Ik ben blij verrast." Die reactie moest hij nader uitleggen: ,,Ik ben een groot liefhebber van trappistenbieren en goede dubbels. Sint-Bernardus uit het Belgische Watou is mijn favoriet. Het Liempds Blond is totaal anders, met een frisse zomers koriandersmaak. Voor mij is dit bier dus even wennen maar het heeft me overtuigd."

Dubbel en tripel

De tapkraan stond vanaf dat moment constant open om het Liempds Blond te laten stromen. De Liempdse Dubbel was er alleen op fles. ,,Dit bier is nog niet helemaal rijp", legden de brouwers uit. ,,Hij moet nog enkele weken rijpen, maar de echte nieuwsgierige liefhebbers kunnen nu toch alvast een idee krijgen van de uiteindelijke smaak." Later dit jaar, ergens in november, presenteren Toine en Frans hun derde bier: de Liempdse Tripel. Die wordt momenteel gebrouwen bij De 3 Horne in Kaatsheuvel, het voorlopige 'thuishonk' van de Liempdse brouwers.

Mensen die de eerst proeverij van de Liempdse Dorpsbrouwerij moesten missen, kunnen zondag 14 september de bieren Liempds Blond en Liempds Tripel proeven in Boxtel. Het duo is die dag aanwezig op de twintigste editie van Biereloth, het evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd door de Boxtelse vereniging De Bierkamer.

Ook zijn de Liempdse bieren onder meer verkrijgbaar bij cafés De Durpsherberg, Het Wapen van Liempde en Becoloth, supermarkt Coop in Liempde en proeverij Het Goei Leven aan de Markt in Boxtel.