Afbeelding
Foto: Peter de Koning

IEDEREEN KAN MEEDOEN AAN KENNISQUIZ IN LENNISHEUVEL

Lennisquizzz brengt dorp in beweging

MARC CLEUTJENS

De meeste vragen staan op papier, de lay-out van het dikke opdrachtenboek is bijna klaar. Vrijdag 31 oktober beleeft Lennisheuvel in deze regio de primeur met een heuse dorpsquiz. Werner Dekkers, Maureen van Heertum, Marcel Roos en Marcel Vermeiren staan aan de wieg van het idee, dat inmiddels een begrip aan het worden is in het kerkdorp en bekend is onder de treffende naam Lennisquizzz. Wie wil meedoen, dient zich met een team in te schrijven.

Veel dorpen in de regio kennen hun eigen quiz. Spoordonk, de vroegere woonplaats van Maureen, spant de kroon met de Sporringse Quiz waar in het eerste jaar twintig teams meededen, een jaar later 42 ploegen op de startlijst verschenen en vorig jaar de teller bleef steken op 63. ,,Er deden meer mensen aan de dorpsquiz mee dan er inwoners wonen", aldus Maureen. ,,Dat bracht ons in Lennisheuvel op het idee om ook een dorpsquiz te organiseren waaraan jong en oud kan meedoen."

In april is ze met Werner, Marcel en Marcel begonnen met de eerste voorbereidingen. ,,We zijn professioneel te werk gegaan en hebben op internet een dropbox gemaakt waar we allemaal vragen en opdrachten in deponeren", vertelt Marcel Vermeiren. ,,Daarmee kan iedereen in zijn eigen tijd werken aan de quiz en hoeven we niet elke keer avondjes te beleggen", vult Werner aan. ,,Af en toe moet er natuurlijk wel vergaderd worden", vult de in Lennisheuvel geboren en getogen Werner aan. ,,Dan hakken we knopen door en zetten we grote stappen op weg naar 31 oktober."

DOEVRAGEN

De Lennisquizzz moet de inwoners van Lennisheuvel op 31 oktober in beweging brengen. Gemeenschapshuis Orion is die avond de thuisbasis voor de vier initiatiefnemers, die er om klokslag 19.00 uur de vragenboeken zullen uitdelen en ze om precies 23.30 uur weer in ontvangst zullen nemen. ,,In de tussentijd gaan de teams aan de slag", legt Marcel Roos uit. ,,Dat mag thuis, in de kroeg, in de sportkantine of ergens anders, als het maar in nLennisheuvel is. Er zijn immers ook doevragen die alleen in het dorp opgelost kunnen worden. Verder mogen alle hulpmiddelen ingezet worden, ook Google en Wikipedia."

Wie mee wil doen aan de Lennisquizzz dient volgens Maureen een stevig team op de been te brengen. Haar ervaring uit Spoordonk leert dat een ploeg quizdeelnemers minimaal uit acht mensen moet bestaan om enige kans op de eindzege te maken. ,,Met minimaal acht en maximaal vijftien deelnemers is het te doen", verwacht ze. Een buitenkans dus om met familie, vrienden, sportteam of buurtvereniging een gezellige avond te beleven en vragen te beantwoorden. Er is één voorwaarde: er moet iemand meedoen die uit Lennisheuvel komt.

Over de vragen gesproken: die zijn niet flauw. ,,We hebben tien categorieën met elk tien vragen samengesteld", geeft Marcel Vermeiren aan. ,,Daarnaast is er een doevraag die alleen buitenshuis gemaakt kan worden. Die vraag brengt iedereen in beweging; van alle teams gaan mensen dus de straat op en zal tijdens de avond een sportieve rivaliteit ontstaan", vult Werner aan. ,,Ons hoofddoel is mensen een leuke avond bezorgen, maar dat de gemeenschap in beweging komt is mooi meegenomen."

INSCHRIJVEN

Meedoen aan de Lennisquizzz kan door vóór 1 oktober een team in te schrijven. Dat kost 20 euro per team. Huis aan huis zijn inschrijfformulieren verspreid; aanmelden kan ook via e-mail: LENNISQUIZZZ@outlook.com. De prijsuitreiking vindt vrijdag 7 november plaats tijdens een feestavond in Orion.

• FOTO BOVEN: Werner Dekkers, Maureen van Heertum, Marcel Roos en Marcel Vermeiren bereiden zich voor op de Lennisquizzz. De 101 vragen zijn bijna klaar... (Foto: Peter de Koning).

Gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel vormt vrijdag 31 oktober het kloppend hart van de Lennisquizzz. Hier krijgen de deelnemende teams hun vragenboek en gaan ze op pad voor de eerste dorpsquiz. (Foto: Albert Stolwijk).