Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOGAERTS & GROENEN ADVOCATEN BESTAAT VEERTIG JAAR

'We staan midden in de maatschappij'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Dit is voor ons allebei nog steeds onze eerste baan. Toch een teken dat we het goed naar onze zin hebben hè", grinniken Kim Albert en Kees van Eijndhoven, vennoten bij Bogaerts & Groenen. Het duo is respectievelijk 26 en 32 jaar werkzaam bij het Boxtelse advocatenkantoor, dat inmiddels ook vestigingen in Oisterwijk en Tilburg heeft. Het bedrijf viert dit jaar het veertigjarig bestaansjubileum.

Miel Bogaerts richtte in 1974 een eenmanskantoor op aan de Stationsstraat in Boxtel. ,,Miel werkte voorheen bij een kantoor in 's-Hertogenbosch. Toen hij daar wegging had hij te maken met een concurrentiebeding waarin stond dat hij binnen een straal van vijftien kilometer niets mocht beginnen. Dat deed hij dus toch", vertelt Van Eijndhoven. Jules Groenen, de andere naamgever van het kantoor, voegde zich al gauw bij Bogaerts.

Op 1 november 1991 verhuisde het kantoor naar de huidige locatie aan de Parkweg in Boxtel. Vennoot Jos van Luyck startte in 1983 een B&G-kantoor in Oisterwijk en sinds eind vorig jaar is er ook een vestiging in Tilburg. Bogaerts trok zich in 2003 terug uit het kantoor, Groenen nam in 2006 afscheid. ,,Het kantoor blijft hun namen natuurlijk dragen; hiermee zijn we bekend geworden", aldus Van Eijndhoven. Het bedrijf telt ongeveer 55 werknemers.

SPECIALISATIE

Bogaerts & Groenen richt zich voornamelijk op bedrijven en instellingen. Ook zijn enkele advocaten gespecialiseerd in familierecht, met name echtscheidingen. ,,Vroeger zag je dat advocaten heel breed werden opgeleid. Zo stond je de ene dag een asielzoeker bij en de andere dag een kermisexploitant die ontevreden was over zijn standplaats. Inmiddels specialiseren advocaten zich steeds meer op rechtsgebieden", legt Albert uit. Zelf houdt hij zich vooral bezig met publiek- en privaatrecht, vastgoed, ruimtelijke ordening, ondernemersrecht en retail. ,,Toch wel breed", merkt hij op. Van Eijndhoven richt zich op ondernemers- en arbeidsrecht. ,,Waar we in de afgelopen jaren veel met faillissementen te maken hadden, krijg ik nu te maken met bedrijfsovernames."

Het duo geeft aan dat de advocaat steeds meer concurrentie krijgt in het aanbieden van juridische diensten. ,,Zo zie je dat accountantskantoren advieswerk erbij gaan doen. Hierdoor verandert ook de rol van de advocatuur, die gaat verder dan specifieke rechtsgebieden", aldus Van Eijndhoven. ,,Zo probeer je je steeds meer te verdiepen in ontwikkelingen in branches en gebeurt het regelmatig dat advocaten workshops aan afdelingen binnen een bedrijf houden om hen op de hoogte te houden van de laatste juridische ontwikkelingen", voegt Albert toe.

Daarnaast zijn de medewerkers van Bogaerts & Groenen ook op maatschappelijk vlak actief: op bestuurlijk vlak binnen een vereniging of sportief in actie voor het goede doel. ,,Dat wordt erg gestimuleerd, waardoor het bedrijf in feite midden in de maatschappij staat", vertellen Albert en Van Eijndhoven. ,,Ik weet nog goed dat Miel wel eens werd gebeld door een vereniging met de vraag of hij een bestuurslid kon leveren", zegt Albert, die momenteel onder meer lid is van de Raad van Toezicht van MiK Kunsteducatie en mbo-school SintLucas. Van Eijndhoven was onder meer voorzitter van het stichtingsbestuur van Den Tijber, het voormalige vmbo-college in Boxtel en momenteel onder meer lid van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging.

Het bedrijf heeft een speciaal jubileumlogo laten ontwikkelen: Bogaerts & Groenen kijkt al veertig jaar vooruit . ,,Het is natuurlijk een mooie prestatie", vindt het duo. ,,Er zijn niet veel bedrijven meer die het veertigjarig bestaan halen..."

• FOTO BOVEN: Kees van Eijndhoven (links) en Kim Albert, vennoten bij advocatenkantoor Bogaerts & Groenen. (Foto: Peter de Koning).

Het kantoor van advocatenkantoor Bogaerts & Groenen biedt regel;matig onderdak aan kunstexposities. Eerder dit jaar was er een overzichtstentoonstelling met werken van Paul Strik, de ontwerpen van het kantoor aan de Parkweg in Boxtel. (Foto: Marc Cleutjens).