Amina Haya (11) en Fouad Osaidi (9) waren zaterdag aanwezig bij het speciale suikerfeest voor de jeugd in gemeenschapshuis De Walnoot. (Foto: Annelieke van der Linden).
Amina Haya (11) en Fouad Osaidi (9) waren zaterdag aanwezig bij het speciale suikerfeest voor de jeugd in gemeenschapshuis De Walnoot. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

What's Up, Amina en Fouad?

De rubriek 'What's up?' richt de schijnwerper op jongeren en wat hen bezighoudt.

Wie zijn jullie? ,,Wij zijn Amina Haya en Fouad Osaidi en zijn elf en negen jaar oud. We wonen in Boxtel en zitten op de Prinses Amaliaschool en De Maremak."
Waarom zijn jullie op zaterdag in De Walnoot? Amina: ,,Hier wordt het suikerfeest georganiseerd. Dat hoort bij de islam, dan vieren we dat we weer mogen eten. Fouad: ,,Toen de middag net begon, waren er nog maar drie kinderen. Nu zit de zaal helemaal vol."
Hebben jullie ook meegedaan met de Ramadan? Amina: ,,Officieel hoef ik nog niet mee te doen, maar ik wilde het graag. Uiteindelijk heb ik 18 van de 30 dagen meegedaan. De eerste dagen is het lastig, maar daarna wen je eraan." Fouad: ,,Ik hoefde ook nog niet mee te doen, maar heb één dag gevast. Dat vond ik erg zwaar." Amina: ,,Bijna iedere dag speel ik buiten, maar tijdens de Ramadan had ik minder energie, waardoor ik toch af en toe binnenbleef. Ook had ik de neiging om af en toe een slokje water te drinken, maar dat mocht ook niet. Gelukkig deden veel mensen in mijn omgeving ook mee, dat was een grote steun."
Werd er na de Ramadan bij jullie thuis ook een suikerfeest georganiseerd? Amina: ,,We kwamen met de familie bij elkaar en aten allemaal lekkere dingen. Er waren vooral veel gerechten met couscous. En er was ook veel kip, dat had ik echt gemist." Fouad: ,,Volgens mij niet, daarom wilde ik graag bij dit suikerfeest zijn."
Wat is er allemaal te doen tijdens het suikerfeest in De Walnoot? Fouad: ,,Er is veel eten en drinken, zoals popcorn, koekjes, zoete thee en Harira, Marokkaanse soep. Ook kunnen we allerlei spelletjes spelen en er is een springkussen." Amina: ,,Iedereen kent elkaar en daarom is het suikerfeest extra gezellig. Je kunt samen eten én samen lachen. En volgens mij houdt meneer Mohammed Rahmoune ook nog een toespraak, dat doet hij ieder jaar."

* * *

Ken je iemand die zijn of haar verhaal wil doen in deze nieuwe rubriek of wil je zelf wel eens in de krant? Stuur een mailtje naar bc@brabantscentrum.nl.

FOTO RECHTS: Amina Haya (11) en Fouad Osaidi (9) waren zaterdag aanwezig bij het speciale suikerfeest voor de jeugd in De Walnoot. (Foto: Annelieke van der Linden).