Gemondenaren willen geen herindeling. (Foto: Stefan Latijnhouwers).
Gemondenaren willen geen herindeling. (Foto: Stefan Latijnhouwers). Foto: Stefan Latijnhouwers

Gemondenaren:'Liever geen bestuurlijke fusie'

De inwoners van Gemonde hebben geen moeite met een ambtelijke fusie tussen Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel, maar hopen niet dat de samenwerking tussen de drie gemeenten uiteindelijk tot een nieuwe herindeling leidt. Dat bleek gisteren rond het middaguur tijdens een mini-enquête bij het uitgaan van de Sint-Lambertusschool.

De burgers van Gemonde en de andere kernen in de gemeente Sint-Michielsgestel kunnen vanavond, donderdag 4 september, aangeven hoe zij over de ambtelijke fusie denken tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis aan het Meanderplein. Inwoners krijgen tijdens de bijeenkomsten de ruimte om zelf met ideeën te komen. De meeste Gemondenaren die zich gisteren bij het schoolplein verzamelden om hun kinderen of kleinkinderen van school te halen, waren vrij eensgezind over de aanstaande fusie op ambtelijk niveau. ,,Ik ben altijd voor samenwerking", liet een mevrouw weten. ,,Als het leidt tot kostenbesparing en efficiënter werken moet je dat altijd doen."

Voorzitter Maarten Appelboom van dorpshuis De Kei benadrukte eveneens een groot voorstander te zijn van een krachtenbundeling tussen de drie gemeenten. ,,Zeker als je ziet wat voor taken op het gebied van onder meer jeugdzorg en de WMO vanuit de overheid overgeheveld worden naar gemeenten, is dat een hele goede zet. Door de fusie neemt de kwaliteit van het ambtenarenapparaat van de drie gemeenten toe omdat ze elkaar kunnen versterken en vermindert de kwetsbaarheid ", aldus Appelboom. Marcel van der Leest gaf aan dat hij meer opheeft met een ambtelijke samenwerking dan een fusie op bestuurlijk niveau. ,,Een herindeling is wat mij betreft een brug te ver."

Navraag leert dat de Gemondenaren allesbehalve staan te springen om een toekomstige herindeling.