Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STUDENTEN AAN DE SLAG IN ATELIER AAN BURGAKKER

Daglicht in de hoofdrol bij SintLucas

Studenten en docenten van mbo-vakschool SintLucas hebben deze week het nieuwe atelier in gebruik genomen. Alle vakken binnen de opleiding creatief vakman zijn het nieuwe studiejaar gestart in een bijzonder gebouw dat van binnen en van buiten een mix ademt van moderniteit, historie, daglicht en creativiteit.

Architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg ontwierp een bijzonder pand. Ondanks de strakke lijnen en het opvallende dak van leisteen smelt het naadloos samen met de authentieke onderwijswoning op de hoek Burgakker-Raaphof. Al direct bij binnenkomst valt dat op: links kijk je in de historische gang van het oude pand, met zijn prachtige kleurrijke tegelvloer. Rechts loop je de moderne, strak vormgegeven nieuwbouw in waarin het daglicht alle vrijheid krijgt. Daar tussenin praten studenten elkaar bij in een glazen serre die 'vroeger' en 'nu' met elkaar verbindt.

Licht is een belangrijk kenmerk in dit nieuwe onderwijspand. Overal valt het met bakken tegelijk naar binnen. Op de bovenste verdieping, waar de textielstudenten werken aan grote tafels en bij grote ramen die uitkijken op de collega-studenten in de Levensschool. Maar ook op de begane grond, bij de keramiekstudenten, waar de grens tussen 'binnen' en 'buiten' niet altijd even duidelijk lijkt. Wie door het pand wandelt en zijn ogen de kost geeft, begrijpt meteen waarom onderwijsminister Jet Bussemaker zo enthousiast reageerde tijdens haar recente werkbezoek.

Peter de Koning maakte een uitgebreide fotoreportage in het fraaie atelier van SintLucas. Geniet mee op pagina XXX.

$ OP DE FOTO: Gezien vanaf de Dommeloever is de gevelbekleding van leisteen een echte eyecatcher. Links een deel van de Levensschool. (Foto: Peter de Koning).