bewoners praten over samenwerking

Gemeenten stevenen af op een ambtelijke fusie

MARIËLLE WIJFFELAARS

De gemeenten Boxtel en Haaren hebben deze week diverse bijeenkomsten gehouden om inwoners te vragen naar hun mening over een ambtelijke fusie. Ook bij toekomstige partner Sint-Michielsgestel staat een bewonersavond op de planning; vanavond mogen inwoners van deze gemeente hun stem laten horen. De drie gemeenten lijken af te stevenen op een vergaande ambtelijke samenwerking.

Het verbeteren van de dienstverlening is voor Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel de belangrijkste reden te kiezen voor ambtelijke fusie. Hiermee willen ze elkaars expertise gaan gebruiken en zo meer specialistische kennis in huis te krijgen. De medewerkers van de gemeenten treden in dienst van dezelfde organisatie. Dat geldt overigens niet voor de colleges van B. en W., gemeenteraden, raadsgriffier en gemeentesecretarissen. Zij blijven hun werkzaamheden uitvoeren in de eigen gemeente.

De drie gemeenten benadrukken dat het behouden van de eigen identiteit van elk dorp behouden blijft. Zo blijven de gemeentehuizen gehandhaafd en kunnen burgers daar ook na de ambtelijke fusie terecht voor allerlei zaken. Tijdens de bijeenkomst in Boxtel bleek dinsdagavond dat dit voor de aanwezige inwoners ook prioriteit heeft. Een bestuurlijke fusie zagen de aanwezigen niet zo zitten. ,,Maar dat is nu ook niet aan de orde", stelde burgemeester Mark Buijs.

Van de drie dorpen zit de gemeente Haaren in de lastigste positie. Vier kernen vallen er maar liefst onder de Haarense vlag en tijdens een bijeenkomst in gemeenschapshuis Den Domp verklaarden aanwezigen het liefst te zien dat een samenwerking met Oisterwijk wordt gestart. Volgens de inwoners is de band met Oisterijk hechter dan die met Boxtel. Burgemeester Buijs wilde dinsdagavond niet ingaan op deze ontwikkelingen: ,,We gaan vooralsnog door op de ingezette koers. Er wordt al veel samengewerkt met Haaren en Sint-Michielsgestel, dat wordt straks alleen veel uitgebreider.

In december mogen de gemeenteraden zich uitspreken over het gelanceerde bedrijfsplan en per 1 januari 2016 moet de ambtelijke fusie van start gaan.