oprichtingsakte hangt in liempdse bakkerij

,,Tijdens de vernieuwing van het interieur hadden we kunnen kiezen voor een aantal standaardafbeeldingen, zoals graanvelden en broodjes. Dat wilden we liever niet, tot we ons bedachten dat we de oprichtingsakte in ons bezit hadden." Sinds vorige week hangen vier panelen met deze documenten uit 1881 en enkele oude foto's in de bakkerij van Jos en Ine van Eijndhoven aan de Barrierweg in Liempde.

Het echtpaar kreeg de officiële documenten van Joop van Eijndhoven, een oom van Jos. ,,Hij overleed in 2005 en werd ook wel 'de archivaris van de familie genoemd'. Nu ben ik hem eeuwig dankbaar dat hij deze documenten zo goed heeft bewaard", aldus Jos. ,,Op de akte zit zelfs een origineel rood lakzegel met de tekst 'Gemeente Liempde'", glundert de Liempdenaar. Hij en Ine namen grafisch ontwerper Roy Peijnenburg in de arm; hij vergrootte de akte en sinds vorige week is het document in de bakkerij te bewonderen. ,,De panelen zien er levensecht uit; regelmatig wrijven klanten over het lakzegel om vervolgens te concluderen dat het een poster is", grinniken Jos en Ine.

,,Een vergunning tot oprichting verzocht in de staande kom dezer gemeente." Deze tekst is te lezen in deze oprichtingsakte. In 1881 vroeg Piet van Eijndhoven, de opa van Jos, een vergunning aan bij de toenmalige burgemeester Johannes van der Sande en deze werd gehonoreerd. ,,Er staat zelfs in dat de gemeente geen aanleiding had om de vergunning te weigeren", zegt Ine. De bakkerij vestigde zich op de hoek van de Oude Postbaan en het Kaarpad. In 1930 nam Koos van Eijndhoven de zaak noodgedwongen met zijn moeder over vanwege het overlijden van zijn vader Piet. ,,Hij was slechts dertien jaar oud en vijf jaar later overleed zijn moeder ook nog eens", vertelt Jos.

rechtsgeldig

In 1947, twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, concludeerde de toenmalige burgemeester Geert Laurijssens dat de Liempdse bakkerijen van Eijndhoven en Van der Vleuten niet aan de eisen voldeden. Beide bedrijven gingen samenwerken en vestigden zich aan de Barrierweg. Jan van der Vleuten stopte uiteindelijk met de bakkerij en begon een VG-winkel, maar Koos van Eijndhoven ging verder. Jos kwam zelf in 1970 in de bakkerszaak werken en nam het bedrijf in 1980 met zijn vrouw Ine over.

Volgens de bakker hadden de panelen niet op een beter tijdstip kunnen komen dan nu. ,,Stichting KèK Liemt bestaat veertig jaar en fanfare Concordia heeft net een boek uitgebracht over het 140-jarig bestaan. We kunnen dus wel spreken over een nostalgische periode in Liempde", lacht Jos. Hij is zelf erg geïnteresseerd in geschiedenis. Lachend: ,,Dan probeer ik mijn personeel iets bij te brengen en krijg ik vaak de opmerking 'we krijgen weer geschiedenisles van Jos...' Maar door deze unieke documenten staan we weer even stil bij de ontstaansgeschiedenis van de bakkerij en dat vind ik erg bijzonder. En mogelijk dat de akte nog tijdens de tentoonstelling over het jubileum van Kèk Liemt te bezichtigen is."

Een klant in de winkel wees Jos en Ine erop dat de akte nog steeds rechtsgeldig is. Jos: ,,Dat houdt in dat op de woning op de kruising van de Oude Postbaan en het Kaarpad nog steeds een bakkerij als bestemming zit..."