Bjorn van de Langenberg (rechts) uit Boxtel bereidt zich voor op deelname aan de Giro di Kia, die in juni 2015 wordt gehouden in de Dolomieten. Zaterdag nam de sporter deel aan Diekirch-Valkenswaard. (Foto: collectie Bjorn van de Langenberg).
Bjorn van de Langenberg (rechts) uit Boxtel bereidt zich voor op deelname aan de Giro di Kia, die in juni 2015 wordt gehouden in de Dolomieten. Zaterdag nam de sporter deel aan Diekirch-Valkenswaard. (Foto: collectie Bjorn van de Langenberg). Foto: Onbekend

BJORN VAN DE LANGENBERG NEEMT DEEL AAN GIRO DI KIKA 2015

Dolomieten doorkruisen voor het goede doel

MARC CLEUTJENS

Bjorn van de Langenberg staat op de startlijst voor de Giro di Kika, die in juni 2015 voor de tweede keer wordt gehouden. De Boxtelse wielerliefhebber en duursporter bereidt zich nu al voor op zes loodzware bergetappes in de Italiaanse Dolomieten. Zaterdag nam hij deel aan de bekende eendaagskoers Diekirch-Valkenswaard om flink wat kilometers te maken en zijn sponsoractie voor Kika officieel te lanceren. ,,Ik ben daarna nog naar Boxtel gefietst om de grens van 300 kilometer te overschrijden."

De Giro di Kika is een nieuw sponsorevenement dat dit jaar voor de eerste keer werd gehouden en een kleine vijftig wielrennners naar Italië lokte. Het doel: geld inzamelen voor KiKa dat zich inzet voor kinderen die getroffen worden door kanker. ,,En dat is de reden voor mij om mee te gaan doen volgend jaar", zegt Van de Langenberg. ,,In mijn vriendenkring ken ik drie kinderen die deze vreselijke ziekte hebben en ik vind dat ik een daad moet stellen om geld in te zamelen."

De Boxtelaar wil met zijn deelname aan de Giro di Kika in eigen familie- en vriendenkring maar ook in zijn maatschappelijke en zakelijke netwerk aandacht vragen voor de activiteiten van KiKa. ,,Ik heb een eigen bedrijf dat Super Sport Events heet en clinics organiseert. Voor het bedrijfsleven houd ik lezingen of koppel ik bekende sporters aan uitstapjes en workshops, zodat gewerkt kan worden aan teambuilding. Via mijn bedrijf zal ik de Giro di Kika ook stevig gaan promoten."

ICE BUCKET

Van de Langenberg werd enkele weken geleden uitgedaagd om mee te doen aan de Ice Bucket Challenge, die wereldwijd gehouden wordt om geld in te zamelen voor de bestrijding van de spierziekte ALS. Omdat al zoveel mensen de ijsemmer over zich heen hadden gekregen, besloot hij het anders aan te pakken. ,,Ik heb de uitdaging omgezet naar een actie voor KiKa omdat ik me juist voor dat doel wil inzetten. Geen ijsemmer dus, maar heel veel kilometers fietsen. Om te beginnen van Diekirch in Luxemburg naar Valkenswaard."

Een monstertocht die afgelopen zaterdag op de wielerkalender stond en zo'n twaalfhonderd voornamelijk Nederlandse wielrenners op de been bracht. ,,Een vriend heeft me 's nachts naar Diekirch gebracht. Ik was net op tijd om mijn startnummer op te halen; om zeven uur 's morgens klonk het startschot voor een mooie rit door de Ardennen richting Valkenswaard." Onderweg was alles prima verzorgd, zo vertelt Van de Langenberg. ,,Motards regelden het verkeer, onderweg werden bij vier stempelposten bananen en reepjes uitgereikt en pijltjes zorgden ervoor dat we niet fout konden rijden."

Na aankomst in Valkenswaard besloot Van de Langenberg ook het laatste stukje naar Boxtel te fietsen. ,,Toen ik bijna in Boxtel was, stond de teller net niet op 300 kilometer." Lachend: ,,Ik heb dus een ommetje gemaakt om toch zeker die magische grens te overschreiden. het is 302 kilometer geworden. Zondag zat ik trouwens alweer op de fiets om de benen wat los te rijden. Spierpijn? Nee hoor!"

STELVIO

Omdat de Giro di Kika nog ver weg is, zal de Boxtelaar zich de komende maanden vooral bezig houden met trainen en sponsorwerving. Via zijn bedrijf Super Sport Events hoopt hij de nodige evenementen te kunnen organiseren die niet alleen mensen op de been brengen, maar er ook voor zorgen dat het startbedrag van 2.500 euro dat Van de Langenberg mee moet nemen naar Italië zeker gehaald wordt. ,,Ik denk aan een boks- en een judoclinic met bekende sporters, maar misschien ook een wielercafé met lezingen van bekende wielrenners."

Dat de zesdaagse koers in de Dolomieten wordt gereden, is voor Van de Langenberg een bijzondere uitdaging. ,,Ik heb niet eerder in de Dolomieten gefietst. Bovendien zijn er prachtige bergpassen zoals de Stevio. De afstand is ook een uitdaging: 995 kilometer! Ook dan zal ik een ommetje maken om toch in elk geval de duizend kilometer te overschrijden."