De leden van de Boxtelse bolvereniging Sinecure kijken geconcentreerd toe hoeveel kegels de halve bol zal raken. (Foto: Roos van der Vorst).
De leden van de Boxtelse bolvereniging Sinecure kijken geconcentreerd toe hoeveel kegels de halve bol zal raken. (Foto: Roos van der Vorst).

BOLCLUB SINECURE VIERT JUBILEUM

'Willen Boxtel warm maken voor uniek spel'

met deze sport'

,,Onze club is uniek in de wereld, nergens anders wordt deze sport gespeeld." Oprichter en geestelijk vader Ad van Iersel van de zilveren Boxtelse bolvereniging Sinecure (BBVS) zegt het met nauwelijks verhulde trots. Samen met voorzitter Pierre van den Oord en de zestien leden, waarvan veertien deelnemen aan de onderlinge competitie, kijkt hij elke keer weer uit naar de maandelijkse bijeenkomsten van de club in het vaste onderkomen, het scoutinggebouw aan de Molenwijkseweg. Het 25-jarig jubileum wordt zondag 28 september in deze locatie gevierd met een open dag.

,,Tijdens de open dag houden we een toernooi voor gelegenheidsteams van twee tot drie spelers vanaf zes jaar", vertelt voorzitter Van den Oord. ,,Voor het publiek is het evenement een mooie kans om kennis te maken met deze mooie en bijzondere sport, waarbij de winnaars passende prijzen ontvangen. De bolsport kan op verschillende manieren gespeeld worden, maar op 28 september dag kiezen we voor de meest eenvoudige manier. Die staat bij ons bekend als de bruiloften- en partijenvariant. Het spel wordt gespeeld op een houten vloer met tien kegels en een halve bol."

Oprichter Van Iersel geeft aan dat het bolspel verschillende benamingen kent, varierend van halve bol kegelen, vloerbollen en pierbollen tot curveball. ,,Tijdens een internationale contactendag op de Technische Universiteit in Eindhoven, waarbij vertegenwoordigers uit allerlei windstreken specifieke culturele acitiviteiten uit hun eigen land toonden, keken de andere aanwezigen hun ogen uit toen wij onze tak van sport demonstreerden. Zij omschreven het spontaan als curveball, een toepasselijke term. Wij houden het zelf meestal op vloerbollen en spelen dus alleen maar onderlinge wedstrijden. "

HALVE BOLVORM

Het bolspel wordt gespeeld op een vloer van vier bij vier meter. De speler installeert zich op de hoek van het veld en rol de bol voor zich uit. De halve bolvorm, die door 'architect' Van Iersel zelf vervaardigd wordt, is zodanig gevormd, dat deze in een spiraalvormige curve verder uitrolt. In het middengebied van de vloer staan de kegels. Bij het goed aansturen van de bol worden de kegels in een steeds kleiner wordende spiraalcurve omver gespeeld. Van den Oord: ,,Tijdens het uitrollen van de bolcurve beleven zowel de actieve speler als de deelnemers die rondom de vloer toekijken spannende momenten die ongeveer twaalf tot vijftien secorend duren. Pas wanneer de bol en de wegrollende kegels tot rust zijn gekomen ligt de score vast. Juist op het laatste moment kan een wegrollende kegel een andere kegel nog net wel of net niet omstoten."

Behalve de maandelijkse wedstrijden organiseert de bolvereniging elk jaar een introductietoernooi, een oliebollentoernooi (in januari) en een survivaltoernooi. Van Iersel: ,,De open dag ter gelegenheid van ons zilveren jubileum zien we als een kans om meer bekendheid voor de sport in Boxtel te krijgen. De bezoekers moeten op 28 september zelf maar een kijkje komen nemen en het zelf proberen. Bovendien kunnen we wel wat nieuwe aanwas gebruiken. We hebben nu veertien, maar willen graag groeien naar twintig leden die meedoen aan de onderlinge competitiewedstrijden. Als we via de open dag bezoekers warm kunnen maken voor een lidmaatschap, zou dat heel mooi zijn. "

Inschrijven voor het toernooi dat zondag 28 september gehouden wordt tijdens de open dag van bolvereniging Sinecure is mogelijk tot 21 september via de telefoonnummers (0411) 67 52 71 en (06) 18 70 84 21 of e-mail: bbvs@planet.nl. Deelname is gratis, de vereniging vraagt een kleine vergoeding voor consumpties..