festival bockesprongen en uitmarkt in centrum Boxtel

Boxtel dompelt zich onder in cultuur

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met de jaarlijkse Uitmarkt en festival Bockesprongen op het programma moet er in Boxtel een echt cultuurweekend ontstaan. Op zaterdag 20 en zondag 21 september staat er van alles te gebeuren op het gebied van cultuur. Muziek, theater, circus en kunst moeten zorgen voor twee gezellige evenementen in het centrum. Uiteraard met medewerking van de vele culturele verenigingen en bands die Boxtel rijk is.

Podium Boxtel, Boxxtel, Vooruit, Stichting Bockepruik en het UITpunt hebben de krachten gebundeld en presenteren in het derde weekend van september een gevarieerd cultureel programma. Maar de samenwerking gaat nog verder. Boxtelse cultuurmakers zijn inmiddels verenigd in een netwerk en komen regelmatig samen om te praten over cultuur in Boxtel. ,,Door te overleggen en samen te brainstormen kunnen er nog meer mooie initiatieven ontstaan", denkt Paul van Alphen van Podium Boxtel.

De bijeenkomsten hebben er volgens de initiatiefnemers al voor gezorgd dat het programma van de Uitmarkt en Bockesprongen weer gevuld is met veel - lokale - artiesten. Het culturele weekend gaat op zaterdagavond van start met de Uitmarkt. Om 19.30 uur wordt afgetrapt met een optreden van XXXX, een act die ook te zien op het circustheaterfestival Circo Circolo. ,,Een mooi opwarmertje voor het festival dat vanaf 16 oktober weer op landgoed Velder wordt gehouden", zegt Bianca Moors van het UITpunt trots. ,,Het wordt echt een publiekstrekker."

UITSMIJTER

Maar ook de rest van het programma mag er zeker zijn. Op vijf verschillende podia - drie buiten en twee binnen in Podium Boxtel - krijgen (amateur)verenigingen en muzikanten de gelegenheid zichzelf te presenteren. In twee uur tijd wordt het publiek getrakteerd op allerlei theater- en muziekoptredens. ,,Van klassiek tot pop, van solisten tot de harmonie, theater en toneel: we hebben van alles", vertelt Van Alphen trots. ,,En alles is gratis toegankelijk, behalve het theaterdiner van Teejatergroep Orion."

De vereniging uit Lennisheuvel serveert de Breugheliaanse maaltijd 'In de vergulde eend'. Terwijl bezoekers genieten van een stevige boerenmaaltijd, zijn ze getuigen van allerlei verwikkelingen. Kaarten voor dit bijzondere diner kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar bij het UITpunt in de bibliotheek aan de Burgakker. ,,De voorstelling van 17.30 uur is al bijna uitverkocht, om 18.45 uur zijn meer plaatsen beschikbaar. We adviseren mensen snel te reserveren, want vol is vol...", aldus Moors.

De Uitmarkt wordt afgesloten door een Boxtelse topper: Go Rome verzorgt vanaf 22.00 uur een spetterend optreden. Bezoekers van het evenement hebben de keus om naar Go Rome te kijken óf naar partycentrum De Comsche Hoeve te gaan voor een nieuwe editie van Com Rock. ,,Ook weer een voorbeeld van een mooie samenwerking", stelt Van Alphen. ,,Toen de organisatoren van Com Rock ontdekten dat het gelijk viel met de Uitmarkt, hebben we besloten dit te koppelen. De band Northern Lights treedt dan ook bij beide evenementen op."

TALENTPODIUM

Op zondag is het traditiegetrouw weer tijd voor Bockesprongen. Ook dit jaar staat het evenement op zondagochtend in het teken van kunst. Kunstlicht 99 houdt vanaf 11.30 uur een lezing van de Boxtelse kunstenares Katrien Hettema. Aansluitend wordt het zogeheten Van Kitsch naar Kunst gehouden. Moors: ,,Belangstellenden kunnen hun eigen kitsch meenenem, de kunstenaars toveren dat dan om naar prachtige kunst. We raden iedereen dan ook aan om eens goed in de schuur of op zolder te kijken, op zoek naar kitscherige spullen."

Om 13.00 uur gaat Bockesprongen officieel van start met ook tijdens deze editie weer een gevarieerd programma boordevol culturele optredens. Bij eetcafé De Kerk wordt een muziekpodium opgebouwd war bands als Amberjacks, Hillbilly Hayride en This is Not OK optreden. In het centrum is ook van alles te beloven. ,,Er is een voorstelling speciaal voor jonge bezoekers met dans en acrobatiek", vertelt Peter van Oers namens Stichting Bockepruik. ,,Voor volwassenen staan ook mooie shows op het programma. Zoals een acrobatische voorstelling op grote hoogte."

Niet alleen de cultuurmakers werken onderling samen, ook het Jacob-Roelandslyceum heeft al diverse netwerkbijeenkomsten bezocht. Tijdens de Uitmarkt komt er een speciale Talent Stage waar leerlingen die de cultuurprofilering volgen zich kunnen presenteren. Van Oers: ,,Ik ben zeer onder de indruk van de prestaties van deze jongeren en we bieden hen graag een podium tijdens Bockesprongen. Boxtels talent moeten we natuurlijk wel koesteren."

NIEUWE IDEEËN

De drie organisatoren kijken met plezier uit naar het culturele weekend en stellen weer een vernieuwend programma te bieden. ,,Er komen bekende namen, maar ook goede lokale artiesten. Boxtel heeft op cultureel gebied heel wat te bieden", vindt Van Alphen. Van Oers: ,,Door de samenwerking nadrukkelijk te zoeken, ontstaan er steeds meer nieuwe ideeën en mogelijkheden."

Ook ondernemers in het centrum sluiten steeds meer aan bij diverse evenementen, zo ook bij Bockesprongen. ,,Er is een koopzondag en bij restaurant En Garde en lunchroom 't Zonneke is er live muziek. Het is fijn dat ook winkeliers en horecaondernemers aansluiten. Want alleen zo kunnen we laten zien dat cultuur in Boxtel een grote rol speelt, ook nu er flink op bezuinigd moet worden", aldus Van Oers.