Afbeelding
Foto: Piet van Oers

'DUIZENDPOOT' FRANS VAN DEN LANGENBERG (74) OVERLEDEN

MARC CLEUTJENS

Iedereen die museumboerderij De Kleuskes aan de Oude Dijk in Liempde ooit heeft bezocht, kende hem. Frans van den Langenberg, vrijdag na een lang ziekbed overleden, was jarenlang hét gezicht van de boerderij waar ooit de kinderen Van der Velden woonden zoals veel Liempdenaren dat in grootmoeders tijd deden. Historie en heemkunde waren zijn grote passie.

Tot vorig jaar was Van den Langenberg de toegewijde beheerder van De Kleuskes en trad hij zowel tijdens open zondagen als vooraf besproken excursies en rondleidingen op als toegewijd gids en gastheer. Verhalen van vroeger, over de kinderen Van der Velden maar ook over al die andere Liempdenaren van toen, schudde hij uit zijn mouw. Waar anderen verhalen aan het papier toevertrouwen, was Van den Langenberg een sprekend boek.

Sinds 1996 was hij beheerder van De Kleuskes en slaagde hij erin om in onvervalst Liempds dialect met de nodige kwinkslagen humoristische anekdotes uit grootmoeders tijd te vertellen. Al in 1988 trad hij toe tot Kèk Liemt, waarvan hij sedert 1993 secretaris was, zonder gebruik te maken van typemachine of computer. Contacten onderhield hij door bij mensen op bezoek te gaan of te bellen. Soms vertrouwde hij echter verhalen aan het papier toe, zoals herinneringen aan Kerstmis in Liempde in 1948 en de zomervakantie van 1950.

CREATIEVE IDEEËN

Geboren en getogen aan de Barrierweg in Liempde werkte hij in het grote distributiecentrum van grootgrutter Spar, later Super De Boer, in 's-Hertogenbosch. Hij was er onder meer werkzaam in het grote kaasmagazijn. Ook hier waren toewijding en accuratesse kernbegrippen; Van den Langenberg werkte nauwgezet en controleerde alles. Fouten maken was geen optie, niet op de werkvloer, maar evenmin tijdens het uitoefenen van zijn hobby's.

Decennia geleden stond hij aan de wieg van buurtvereniging Looeind waar hij onder meer bestuurlijk actief was als voorzitter. Vele jaren was hij met andere buurtgenoten de bedenker van creatieve ideeën voor carnavalswagens, die dan door anderen gebouwd werden. Veel praalwagens veroverden in de optocht van Ploegersland de eerste prijs.

In de parochie Sint-Jans Onthoofding was Van den Langenberg jarenlang actief als koster, acoliet, schoonmaker en assistent van de schoffelploeg op de begraafplaats naast de kerk. Jarenlang assisteerde hij pastoor Norbert van der Sluis tijdens de vieringen in woonzorgcentrum De Vlaswiek.

Het jubileum van heemkundestichting Kèk Liemt dat dit jaar gevierd wordt, is er een met een zwart randje geworden nu de zo geliefde dorpsgenoot is weggevallen. Dinsdag werd volgens voorzitter Arnold van den Broek afscheid genomen van 'unne echte Liemtse'. Frans van den Langenberg is 74 jaar geworden.

$ OP DE FOTO: Frans van den Langenberg geeft op beeldende wijze uitleg in de expositieruimte van dorpsmuseum De Kleuskes in Liempde. Hij overleed vrijdag na een lang ziekbed. (Foto: Piet van Oers).