Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ger van alphen viert jubileum in openbaar onderwijs

Al veertig jaar een lieve strenge juf

Mariëlle Wijffelaars

,,Zoals je ziet is er weinig veranderd aan de sfeer binnen deze school", vertelt Van Alphen. En inderdaad, het gebouw is wel anders maar verder is het net of ik even 28 jaar terug in de tijd ben. Als kleutertje van vier kwam ik namelijk bij juffrouw Ger in de klas, al was ze toen met zwangerschapsverlof. ,,We gaan nog steeds op dezelfde manier met onze leerlingen om", legt ze uit. ,,We benaderen kinderen op een positieve manier, want allemaal hebben ze een talent. Focussen op wat een leerling kan, daar gaat het om. En hoewel het onderwijs is veranderd, zijn we daarin écht hetzelfde gebleven."

WOUTERTJE KABOUTERTJE

Eigenlijk is Van Alphen een soort pionier van het openbare onderwijs. Ze stond mee aan de basis van de eerste openbare school en had samen met Gonneke Berendsen als eerste in Boxtel een duobaan. ,,Dat moest officieel worden aangevraagd bij de gemeente en kon alleen als de functie gekoppeld was aan ons allebei. Dat is ook zo gebleven totdat Gonneke koos voor een andere uitdaging", blikt Van Alphen terug.

Al pratend komen er steeds meer verhalen, herinneringen en anekdotes naar boven. Niet alleen bij de jubilaris, maar ook bij mij. Want elke oud-leerling van Van Alphen kan zich nog de vele liedjes voor de geest halen die vrijwel dagelijks werden gezongen. Woutertje Kaboutertje, bijvoorbeeld. Van Alphen: ,,En die liedjes leer ik de kinderen nog steeds. Mijn moeder zong ze vroeger voor mij, zo oud zijn ze al."

GEEN DIRECTEUR

De Oosterpoort was jarenlang de enige openbare school in Boxtel, na een tijdje volgde De Brink. De scholen gingen ruim tien jaar geleden samen onder de naam Spelelier in brede school De Wilgenbroek. ,,Natuurlijk was dat een flinke overgang", vertelt Van Alphen. ,,Ik vind het vooral erg dat het gebouw van de Oosterpoort gesloopt is. Als ik er langs kom, doet me dat nog steeds iets. Het heeft toch een speciaal plekje in mijn hart."

Door de jaren heen heeft Van Alphen diverse functies gehad. Ze begon als jonge kleuterjuf en werd al snel hoofdleidster. Inmiddels is ze – na diverse bijscholingscursussen – intern begeleider. In deze functie richt ze zich op zorg. Overleg met zorginstellingen, maar ook gesprekken voeren met ouders en het begeleiden van kinderen met rugzakjes maken deel uit van haar takenpakket. ,,Leuk, afwisselend en soms ook zwaar", zo vat ze haar werk samen. ,,Ik vind het wel heel fijn dat ik nog steeds contact het met de kinderen, want daar heb ik ooit bewust voor gekozen. Een administratieve baan of een functie als directeur? Dat past niet bij mij. Ik zou de leerlingen veel te erg gaan missen."

LAAG STOELTJE

Naar eigen zeggen is en blijft ze een echte juf die geniet van de spontaniteit en openheid van kinderen. ,,Vooral de kleuters vind ik heel bijzonder. Ze staan nog aan het begin van hun ontwikkeling, maar de karaktereigenschappen veranderen niet. Als kleuter kun je vaak al zien welke talenten of kwaliteiten een kind heeft en gaat ontwikkelen", vertelt Van Alphen. ,,Het is daarom ook zo belangrijk dat ook de kleuterleerkrachten worden betrokken bij het schooladvies en oudergesprekken, ook zij kennen de kinderen heel erg goed. Al vanaf de basis zelfs."

Wie even met de jubilaris praat, merkt direct haar betrokkenheid bij en liefde voor het vak. Ze praat vol enthousiasme over het onderwijs en heeft daarin een duidelijk doel voor ogen. ,,Ik vind het belangrijk om een soort partner voor het kind te zijn en het te begeleiden en bij te sturen", legt ze uit. ,,Ik vond het altijd fijn om op gelijke hoogte met de leerlingen te staan. Ik zat daarom – net als zij – altijd op een laag stoeltje, zodat we oogcontact konden maken."

COMPLIMENT

Haar veertigjarig jubileum in het onderwijs wordt in de loop van het schooljaar gevierd. Dat doet Van Alphen samen met vier andere juffen die ook een jubileum te vieren hebben. ,,Gezamenlijk houden we dan een leuke dag voor de kinderen. Want uiteindelijk draait het om hen, niet om ons."

We lopen naar de speelplaats waar net een kleuterklas buiten aan het spelen is. De fietsen en karren worden uit de schuur gehaald zodat de kleutertjes zich helemaal uit kunnen leven. Van Alphen: ,,Weet je dat het heel fijn is om in je eigen woonplaats te werken? Ik kom nog zoveel oud-leerlingen tegen en ik herken ze nog allemaal. Van een van hen kreeg ik een keer een mooi compliment: 'Ger was een lieve strenge juf'. En ik hoop dat al mijn kleutertjes daar zo over denken." Ondergetekende in ieder geval wel…

$ OP DE FOTO: Ger van Alphen poseert op de speelplaats van basisschool De Spelelier terwijl de kleuters uitgelaten om haar heen fietsen. (Foto: Peter de Koning).