De leden Jamal Hajji en Jeroen Martens (rechts) en steunfractielid Monique Knoops van Combinatie95 luisteren naar de Boxtelse burgemeester Mark Buijs (niet zichtbaar). Ook gemeentesecretaris Jan Fraanje (links) is een en al oor. (Foto: Peter de Koning).
De leden Jamal Hajji en Jeroen Martens (rechts) en steunfractielid Monique Knoops van Combinatie95 luisteren naar de Boxtelse burgemeester Mark Buijs (niet zichtbaar). Ook gemeentesecretaris Jan Fraanje (links) is een en al oor. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BURGEMEESTER REIKT JONGEREN COMBINATIE95 HELPENDE HAND

'Starters in contact brengen met bedrijven'

Leden Jeroen Martens (31), Jamal Hajji (25) en steunfractielid Monique Knoops (41) van Combinatie95 voerden vorige week namens de jongerenwerkgroep van de politieke partij een vruchtbaar overleg met burgemeester Mark Buijs. Centraal daarbij stond het thema jeugdwerkloosheid en de vraag of de gemeente Boxtel hierin iets kan betekenen voor de plaatselijke jongeren. ,,Wij willen jullie via ons netwerk graag helpen aan ingangen bij het bedrijfsleven", stelde Buijs.

Buijs én gemeentesecretaris Jan Fraanje ontvingen het drietal van Combinatie95 vorige week in de vergaderruimte van het college van B. en W. De burgemeester was eerder als spreker aanwezig tijdens een thema-avond van de jongerenwerkgroep van Combinatie95 in de Boxtelse brandweerkazerne over veiligheid. ,,Het is goed om over een belangrijk onderwerp als jeugdwerkloosheid met elkaar van gedachten te wisselen, zeker omdat we veel van elkaar kunnen leren", stelde Buijs. ,,Gelukkig is de werkloosheid onder Boxtelse jongeren relatief laag in vergelijking met andere gemeenten, maar het blijft een kwestie waar wij ons ook zorgen om maken. Daarom is het goed om samen de krachten te bundelen en na te denken over oplossingen. Wij willen als gemeente de lokale economie graag een impuls geven. Niet voor niets stellen we een aanvalsplan op waarmee één miljoen euro gemoeid is."

Steunfractielid Knoops benadrukte dat de roots van Combinatie95 weliswaar in Liempde liggen, maar dat zij en de twee andere leden van de partij opkomen voor de belangen van jonge werkzoekenden in de hele gemeente Boxtel. ,,Voor veel jongeren is het moeilijk om werk te vinden, ondanks een goede opleiding. Een van de redenen is dat bedrijven vaak op zoek zijn naar ervaren mensen, waardoor zij geen kansen krijgen." Hajji zei in aanvulling daarop dat hij als vrijwilliger van jongerencentrum B-Town regelmatig tienerjongeren spreekt. ,,Zij willen graag weten hoe ze kunnen solliciteren en waar ze met hun vragen over de arbeidsmarkt terecht kunnen."

STAGEADRES

Behalve jeugdwerkloosheid spelen er volgens Martens meer problemen. ,,Voor veel studenten is het lastig een geschikt stageadres te vinden. Dat blijkt ook uit een brief van jongeren van de vakbond FNV waaruit blijkt dat het probleem van werkloosheid en de stageproblematiek landelijk veel impact heeft. Wij hopen dat de gemeente Boxtel wellicht een bijdrage kan leveren door meer jeugd in Boxtel aan het werk te krijgen en aan stageplekken te helpen." Buijs en Fraanje benadrukten dat veel bedrijven, waaronder ook de gemeente Boxtel, door de economische crisis genoodzaakt zijn om te bezuinigen. Fraanje: ,,Daardoor krimpen bedrijven en wordt bij vacatures eerst gekeken of er hiervoor personen binnen de eigen organisatie in aanmerking komen. Het feit dat er gesaneerd moet worden, heeft ook gevolgen voor het aantal beschikbare stageplekken."

Buijs zei dat dit niet betekent dat er niks mogelijk is. ,,Het is van belang dat starters op de arbeidsmarkt zichzelf goed voor het voetlicht brengen", aldus de burgemeester. ,,Wij willen jonge werkzoekenden in onze gemeente in eerste instantie graag helpen door ze in contact te brengen met directeuren en ondernemers en een kijkje in de keuken te bieden van het plaatselijke bedrijfsleven op het gebied van bijvoorbeeld techniek, commercie, economie en medicijnen. Op die manier krijgen ze een ingang bij lokale werkgevers en kunnen ze zich presenteren. Het beste is om dat in kleinere groepen te doen met jongeren van verschillende achtergronden en opleidingen. Wie weet waar zo'n kennismaking toe kan leiden."

Martens liet na afloop weten blij te zijn met de betrokkenheid en medewerking van de burgemeester. ,,Mooi dat hij zich persoonlijk wil inspannen voor de Boxtelse jongeren. Het is een prima idee om te proeven aan het bedrijfsleven. Dat willen we doen door in groepen van maximaal vijftien tot twintig man, in leeftijd variërend van 22 tot 30 jaar, ondernemingen te bezoeken en presentaties bij te wonen. We gaan nu kijken hoe we hier precies invulling aan gaan geven."