Het uitzicht vanuit zweefmolen Around the World is prachtig. Blikvanger: de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Marc Cleutjens).
Het uitzicht vanuit zweefmolen Around the World is prachtig. Blikvanger: de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

AROUND THE WORLD, ECHTE PUBLIEKSTREKKER OP MARKT

Kermis in Boxtel, volksvermaak op hoog niveau

MARIELLE WIJFFELAARS

Dolblij en trots is kermisambtenaar Richard Schuurs op de komst van een spectaculaire attractie naar de Boxtelse Markt. De zweefmolen Around the World is één van de trekpleisters tijdens het lokale festijn. Morgen, vrijdag 15 augustus gaat de kermis om 18.45 uur van start. De muzikale opening op het Breukelsplein wordt verricht door de Boxtelse band One Two Trio en die staat natuurlijk garant voor een feestje…

Het zijn drukke dagen voor ambtenaar Schuurs. Hij is afwisselend op de Markt en het Breukelsplein te vinden om te zorgen dat de opbouw goed kan verlopen. Een kink in de kabel doet zich voor op dinsdagmiddag. Op het Breukelsplein wordt rond vijf uur de attractie Rue de Paris verwacht, een paar jaar geleden was dit glazen doolhof ook al in Boxtel te vinden. De exploitant kan zijn attractie echter niet kwijt; er staan nog twee auto's op het plein. ,,Dat gebeurt elk jaar weer. En dat terwijl omwonenden echt op tijd gewaarschuwd worden", verzucht Schuurs. Door autobedrijf Van Kuringe uit Esch worden de voertuigen weggesleept, de rechtmatige eigenaars kunnen hun auto daar ophalen.

De ambtenaar geniet naar eigen zeggen wel van de hectiek rond de opbouw van de kermis. ,,Het verloopt nooit helemaal probleemloos, maar ik probeer dat maar te zien als een uitdaging", zegt hij lachend. Zo moest onder meer op het laatste moment nog een attractie worden gecontracteerd. Eigenlijk zou de Round-Up naar Boxtel komen, maar de exploitant moest wegens familieomstandigheden verstek laten gaan. In allerijl werd gezocht naar een waardige vervanger, deze vond Schuurs in Around the World. Deze spectaculaire zweefmolen draait rond op zestig meter hoogte en biedt de bezoekers een prachtig uitzicht. ,,Deze attractie stond al langer op mijn lijstje en ik ben blij dat de exploitant deze week nog vrij had. Het is voor mij een van de hoogtepunten op de kermis."

Maar er is nog veel meer te beleven. Voor de snelheidsduivels zijn attracties als Experience, Break Dance en Heart Breaker te vinden. Dit laatstgenoemde apparaat staat volgens Schuurs garant voor veel spanning en sensatie. De Heart Breaker bestaat uit twee banken die niet alleen rond draaien maar ook nog eens over de kop gaan. ,,Echt geschikt voor durfals", meldt Schuurs. Zelf gaat de ambtenaar tijdens de kermis in Boxtel ook in zoveel mogelijk attracties, al dan niet vrijwillig.

Ook voor de kermisgangers die de snelle apparaten liever aan zich voorbij laten gaan, is er genoeg te beleven op de Markt en het Breukelsplein. Onder meer de botsauto's, rupsbaan, cakewalk, draaimolens en allerlei spelletjes als eendjes vangen, touwtje trekken, flipperkasten en grijpautomaten ontbreken niet.

De kermis wordt vrijdag 15 augustus geopend door One Two Trio en daarmee heeft de organisatie een échte Boxtelse feestband weten te contracteren. ,,We zijn er erg blij mee dat ze direct enthousiast waren", vertel Schuurs. ,,Ze zullen een optreden van een half uur verzorgen en daarmee gaat de kermis al meteen feestelijk van start." Een voorspelling over het aantal bezoekers durft Schuurs niet te doen, maar hij hoopt op veel gezellige drukte.

De Boxtelse kermis is op vrijdag te bezoeken vanaf 19.00 uur, om 01.30 uur sluiten de attracties. Zaterdag is kermispubliek welkom van 13.00 tot 01.30 uur en van zondag tot en met woensdag van 13.00 tot 00.30 uur. De attracties op het Breukelsplein sluiten om middernacht.

Het eerste ritje van Around the World... (Foto: Marc Cleutjens