Sander Heesakkers bereidt zich voor op weer een wedstrijd met Jong PSV. De Lennisheuvelnaar verblijft deze week met de hoofdmacht van PSV in Zuid-Korea. (Foto: Henriëtte Heesakkers).
Sander Heesakkers bereidt zich voor op weer een wedstrijd met Jong PSV. De Lennisheuvelnaar verblijft deze week met de hoofdmacht van PSV in Zuid-Korea. (Foto: Henriëtte Heesakkers). Foto: Henriëtte Heesakkers

VOETBALLER SANDER HEESAKKERS MET PSV in ZUID-KOREA

'Mijn ambitie? PSV 1 halen natuurlijk!'

Maandagochtend heeft hij nog een training afgewerkt op De Herdgang. Een paar uur later stapte hij op Schiphol in een vliegtuig dat hem met de selectie van PSV naar Seoul bracht. Sander Heesakkers (19) uit Lennisheuvel maakt deze week deel uit van de hoofdmacht van PSV, dat met vertrekkend topspeler Ji-Sung Park twee lucratieve oefenwedstrijden speelt in Zuid-Korea. ,,Het wordt vast een gekkenhuis..."

Heesakkers ziet zijn selectie voor de oefentrip van PSV 1 als de bekroning van een seizoen waarin hij veel pieken en dalen kende. Nadat hij in de zomer een contract tekende bij de profclub in Eindhoven, begon hij het seizoen als vaste waarde van PSV A1. Met dat elftal nam hij deel aan de Otten Cup, een internationaal toernooi voor beloftenteams dat al enkele decennia in Eindhoven wordt gehouden. ,,Jong PSV debuteerde dit seizoen in de Jupiler League en omdat die selectie vrij smal was, werd ik met drie andere spelers van de A1 aan Jong PSV toegevoegd. Dat bleek een succes, de eerste wedstrijd die volgde wonnen we van Jong FC Twente."

De linksback uit Lennisheuvel, die ooit begon bij LSV - niet ver van zijn ouderlijk huis - groeide uit tot een vaste waarde van Jong PSV. Na een trainingskamp in de winterstop in Turkije ging het echter mis. Heesakkers bleek de ziekte van Pfeiffer te hebben opgelopen en was moe, heel moe. ,,Ik kon er goed mee omgaan, maar moest me erbij neerleggen dat voetballen even niet lukte." Rustig aan doen was het credo, een beetje fietsen op De Herdgang was het enige dat lukte. ,,Later ben ik voorzichtig iets meer gaan doen, een beetje lopen, positiespelletjes, rondo's, dat werk. Pas na acht weken lukte het om wat aan te sterken."

BESLISSINGSWEDSTRIJD

De gifbeker was nog niet helemaal leeg. In de wedstrijd dat hij terugkeerde in Jong PSV zou hij zeventig minuten spelen tegen FC Emmen. ,,Na zestig minuten kon ik al van het veld. Ik liep een vervelende liesblessure op, kon daarna alleen wat fietstrainingen doen. In het krachthonk heb ik de krachten wat op kunnen bouwen." In de laatste twee duels van de Jupiler League trad Heesakkers weer toe tot de selectie. Hij maakte wat minuten in de wedstrijden tegen VVV Venlo en MVV, om meer ritme te vinden speelde hij daarna nog twee duels met PSV A1. ,,Dat ging goed, we hebben zelfs een beslissingswedstrijd afgedwongen tegen Ajax, die we op 28 mei spelen."

En toen kwam Zuid-Korea op zijn pad. ,,Na de oefenwedstrijd met Jong PSV tegen Jong AZ (3-0, red.) hoorde ik in de kleedkamer dat ik was geselecteerd", glundert Heesakkers. ,,Na mijn ziekte en blessure had ik er niet meer op gerekend, ook al wist ik natuurlijk dat veel internationals weg zijn omdat ze mee gaan doen aan het WK, zoals Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en Santiago Arias." Hij heeft zin in de trip, ook al is het elf uur vliegen. ,,Ji-Sung Park gaat ook mee en dan wordt het in Zuid-Korea vast een gekkenhuis. Hij is daar heel populair."

In Zuid-Korea speelt PSV twee duels tegen topteams uit de K-League. Het gaat om Samsung Bluewings (donderdag) en Gyeongnam FC (zaterdag).

DIKKE VOLDOENDES

Nu Heesakkers met PSV 1 naar Zuid-Korea reist, krijgt zijn seizoen een mooi slot. En dat past bij de ambities van de Lennisheuvelnaar, die eigenlijk maar één doel voor ogen heeft. ,,Welk doel? PSV 1 halen natuurlijk. Ik speel nu al sinds de zomer van 2006 bij PSV en het is mijn ambitie om het hoogste te bereiken. Om die reden verwacht ik dat ik een heel belangrijk jaar tegemoet ga waarin ik wil en moet laten zien wat ik in mijn mars heb."

Terugkijkend op zijn jaren in Eindhoven zegt Heesakkers dat PSV een club is die bij hem past. Het familiegevoel van De Herdgang ervaart hij ook, al is de club elk jaar professioneler en misschien ook zakelijker geworden. Een gevolg van het uitblijven van successen wellicht. In de eerste jaren dat Heesakkers er in de jeugd speelde, veroverden de Eindhovenaren nogal wat titels, na 2008 werd het stil. ,,Het is altijd erg gezellig op De Herdgang, maar er moet natuurlijk ook hard gewerkt worden omdat PSV resultaten wil boeken."

Heesakkers speelde bij LSV toen hij voor het eerst werd gescout door PSV. Hij ging erheen, werd te licht bevonden en vertrok naar ODC om meer voetbalervaring op te doen. Hij speelde vervolgens in de E1 en de D1 en toen klopten meerdere clubs op de voordeur. FC Den Bosch, RKC Waalwijk en Willem II toonden concrete interesse, maar uiteindelijk was het PSV dat weer aan de bel trok. ,,En toen was de keuze snel gemaakt", grinnikt de linksback. Via de C1 en B1 drong hij door tot de A1, dit seizoen kwam daar Jong PSV bij. Intussen voltooide hij de vwo-opleiding aan Sint-Joriscollege in Eindhoven met dikke voldoendes voor alle vakken.

,,Nu concentreer ik me uitsluitend op het voetbal", zegt Heesakkers. Moeder Henriëtte is zijn steun en toeverlaat, ze slaat geen wedstrijd over en maakt als het even kan foto's. Naar Zuid-Korea gaat ze evenwel niet mee. ,,Veel te lang vliegen voor mij", lacht ze als ze beschuitjes met aardbeien serveert. Wie er wel mee gaan? Het zijn bekende namen als Premyslav Tyton, Jeffrey Bruma, Oscar Hiljemark, Abel Tamata, Zacharia Bakkali, Florian Jozefzoon en natuurlijk Ji-Sung Park die volgens PSV een hoofdrol gaat spelen tijdens de PSV Korean Tour. Sander Heesakkers uit Lennisheuvel verkeert deze week dus in goed gezelschap...