ZLTO De Leye heeft vier blikvangers geschonken aan de gemeente Haaren. Een van deze afvalbakken staat sinds kort nabij de Mariakapel aan de Heikant in Esch.
ZLTO De Leye heeft vier blikvangers geschonken aan de gemeente Haaren. Een van deze afvalbakken staat sinds kort nabij de Mariakapel aan de Heikant in Esch. Foto: Annelieke van der Linden

'Blikvanger voor afval bij kapel aan Heikant'

Nabij de Mariakapel aan de Heikant in Esch, pal voor fietspad Smaldijkje tussen Boxtel en Esch, is onlangs een blikvanger geplaatst: een type afvalbak in de openbare ruimte om zwerfafval te voorkomen. De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) De Leye schenkt vier van deze afvalbakken aan de gemeente Haaren.

Petra van Balkom, secretaris van ZLTO De Leye, geeft aan dat het om een experiment gaat. ,,We vinden een schoon milieu belangrijk en hopen dat er minder zwerfafval in de buitengebieden komt te liggen. Onze leden treffen veel rommel aan op hun gronden. We hebben nu vier blikvangers in de gemeente Haaren geplaatst en als dat goed bevalt, willen we deze afvalbakken ook in de gemeente Vught neerzetten."

Secretaris Van Balkom geeft aan dat in overleg met de leden die woonachtig zijn in de gemeente Haaren voor de plekken is gekozen. ,,Smaldijkje is een weg waar veel wandelaars en fietsers komen en waar regelmatig zwerfafval wordt aangetroffen. Hierdoor leek het ons een geschikte locatie."

Jan Scherders, voorzitter van ZLTO De Leye, overhandigde dinsdag de blikvanger op de kruising Molenstraat en Gestelstraat in Helvoirt symbolisch aan wethouder Johan van den Brand van de gemeente Haaren. Ook aan de Oisterwijkseweg in Haaren en aan De Gijzel in Biezenmortel zijn twee van deze afvalnetten geplaatst.