Paul Temme, Louis Wetemans en Henk IJsseldijk zijn leden van het eerste uur bij tafeltennisvereniging Taverbo. De club viert in 2014 het veertigjarig bestaan.
Paul Temme, Louis Wetemans en Henk IJsseldijk zijn leden van het eerste uur bij tafeltennisvereniging Taverbo. De club viert in 2014 het veertigjarig bestaan. Foto: Peter de Koning

tafeltennisvereniging taverbo viert 40-jarig jubileum

'Voor iedere doelgroep wat wils'

Via een advertentie in Brabants Centrum, waar liefhebbers van onder meer dammen en tafeltennis werden gezocht, kwamen onder meer Wetemans, Temme en IJsseldijk destijds bij gemeenschapshuis De Rots terecht. ,,Voor vijftig cent, later een gulden, mocht je de hele avond tafeltennissen", aldus Temme. Het clubje groeide in 1974 uiteindelijk uit tot een vereniging: De Rots, vernoemd naar het gemeenschapshuis in Boxtel-Oost.

Vervolgens sloot de vereniging aan bij de Boxtelse Bedrijfsontspanningsvereniging (BBO), een recreatieve competitie voor bedrijven en sportclubs. ,,We speelden dan een potje tafeltennis bij bedrijven, zoals het waterschap, Encebe en de politie. Ik zie ons nog tussen de machines bij Van Geel (nu LeGrand, red.)", lacht Temme. ,,Dat was een gezellige tijd", voegt Wetemans toe.

ACCOMMODATIE

Na onderkomens bij gemeenschapshuis De Rots, de Michaëlschool en de grote sporthal van De La Salle, werd exact vijftien jaar geleden de eigen accommodatie van de vereniging gebouwd. ,,Tegelijkertijd werd de naam van de vereniging veranderd in Taverbo, omdat we niet meer verbonden waren aan De Rots", aldus IJsseldijk. ,,Het gebouw aan de Voetboog werd casco opgeleverd. Met behulp van eigen mensen binnen de club is vervolgens alles gedaan, zoals het metsel- en loodgieterswerk. Ik ben ervan overtuigd dat wij één van de betere accommodaties hebben in de gehele regio." Wetemans merkt wel op dat hij nog regelmatig hoort dat mensen niet weten dat er een tafeltennisaccommodatie in Boxtel is. ,,Als ouders hier met hun kinderen naartoe komen, kijken ze hun ogen uit."

In de loop der jaren groeide de vereniging naar meer dan honderd leden, een aantal dat nu nog steeds van toepassing is. ,,We hebben wel eens 150 leden gehad, maar nu schommelen we al jaren rond de honderd mensen: zo'n veertig jeugdleden en zestig volwassenen. Door middel van kennismakingsprojecten op scholen en momenten dat mensen vrij kunnen komen tafeltennissen proberen we nieuwe leden te werven. Zo is sportinstituut Balans sinds een tijd ook gevestigd in de accommodatie. We proberen nu de jeugd kennis te laten maken met judo én tafeltennis. Toch zie ik dat veel jeugd eerst gaat voetballen, tennissen of hockeyen en pas later uitkomt bij tafeltennis", aldus IJsseldijk.

MICHAEL VAN GERWEN

Er is voor ieder wat wils bij Taverbo, zo benadrukken de oudgedienden. ,,Als je recreatief wilt spelen, dan kun je bij ons terecht. Zo hebben we momenten waarbij mensen vrij kunnen spelen, maar er is ook de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC)", aldus Temme. ,,Daar doet darter Michael van Gerwen namens Van Weert Schilderwerken af en toe aan mee. Ik stond vorige week nog tegenover hem en heb natuurlijk gewonnen", grinnikt IJsseldijk. Ook voor mensen die graag op competitieniveau tafeltennissen, is er plek bij Taverbo. ,,Als je graag hogerop wilt komen, dan krijg je professionele begeleiding."

Volgens het drietal kun je tafeltennis tot op hoge leeftijd volhouden. ,,Ik ben 75 jaar en sta nog wekelijks achter de tafel", aldus IJsseldijk. ,,Het is een sport waarbij je een goede conditie opbouwt en snelle reflexen ontwikkelt. Je bent drijfnat van het zweet na een duel, dat verzeker ik je", grinnikt Temme. ,,Als kijksport is tafeltennis niet echt aantrekkelijk, je kunt het beste zelf achter de tafel staan", voegt Wetemans toe.

De drie leden zijn trots op het veertigjarig bestaan van hun club. Temme: ,,We hebben jaren geleden regelmatig opmerkingen gekregen van mensen dat de club het niet zou volhouden. Het is mooi dat dit toch is gelukt. Het is een gezellige club. Op naar de volgende veertig jaar."

OP DE FOTO: Paul Temme, Louis Wetemans en Henk IJsseldijk zijn leden van het eerste uur bij tafeltennisvereniging Taverbo. De club viert in 2014 het veertigjarig bestaan.