Een zelfgeknoopte touwbrug is een van de hoogtepunten in het klauterwoud van Natuurmonumenten.
Een zelfgeknoopte touwbrug is een van de hoogtepunten in het klauterwoud van Natuurmonumenten. Foto: Marielle Wijffelaars

Zomerse uitstapjes (3): bezoekerscentrum natuurmonumenten

Klauteren, spoorzoeken en knopen in de Kampina

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een museumbezoek, mooie wandeling, avontuurlijke excursie of theatervoorstelling: in deze regio zijn tal van mogelijkheden om er gedurende de zomervakantie met het hele gezin lekker op uit te gaan. Brabants Centrum bezoekt de komende weken verschillende leuke activiteiten. Deze week deel 3: bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk.

De zon schijnt en het is drukkend warm. Maar in de natuurgebied Kampina is daar niks van te merken. De oeroude bomen houden de felle zonnestralen tegen en de temperatuur is zelfs aangenaam te noemen. Ideaal dus om juist in deze hitte een kijkje te nemen bij Natuurmonumenten in Oisterwijk. Tijdens de zomervakantie organiseert het bezoekerscentrum allerlei activiteiten voor kinderen. Op dinsdag is er voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar de speurtocht Noniksie; voor 4- tot en met 12-jarigen is er op donderdag van alles te beleven. Zoals een avonturenmiddag. Het belooft een waar klim- en klauterfestijn te worden.

Jeugdvrijwilligers Piet en Janny zijn er helemaal klaar voor. Er staat al een groepje kinderen met hun (groot)ouders te wachten om avonturen te gaan beleven. In een stukje bos vlakbij het bezoekerscentrum is het Groene Klauterwoud te vinden. Speciaal bestemd om kinderen te laten spelen in en mét de natuur. ,,Boomschommels maken, hutten bouwen, in bomen klimmen en lekker rondrennen. Het is zo belangrijk dat kinderen ook op die manier kennis maken met het bos", vindt Piet. ,,De natuur wordt dan aantrekkelijker voor hen en dat is uiteindelijk waar het om gaat. De kinderen moeten de bossen, heide en vennen niet uit het oog gaan verliezen."

Enkele vrijwilligers van het bezoekerscentrum hebben een cursus gevolgd en zo geleerd hoe ze diverse knopen moeten leggen. Hiermee zijn touwbruggen en schommels gemaakt. Tijdens de avonturenmiddag leren kinderen om zelf te knopen en zo hun eigen speeltoestellen te maken. Tos en Bram hebben er eerst wat moeite mee, maar als ze de techniek eenmaal onder de knie hebben gaat het steeds vlugger. De twee vrienden worden echter al snel afgeleid door een mooie klimboom en de jongens zitten al snel op de hoogste takken. ,,En daar is dit stukje bos voor bestemd", zegt Piet. ,,De kinderen mogen zich lekker uitleven, want wat is er nou leuker dan in bomen klimmen en hutten bouwen?" Al snel weten meer kinderen het klauterwoud te vinden en vooral de touwbrug is erg in trek. Het wordt extra spannend als Piet de brug flink op en neer laat schommelen…

Hoewel veel mensen tijdens het mooie zomerweer kiezen voor een dagje strand of zwembad, is het toch vrij druk in de bossen. De medewerkers van het bezoekerscentrum delen diverse plattegronden, wandel- en fietsroutes uit. Een stukje verderop zit een gezin in het gras. De picknickmand gaat open en blijkt gevuld met pakjes drinken, broodjes en fruit. ,,We zijn vaak in de natuur te vinden en kennen de Kampina inmiddels vrij goed", vertellen ze. ,,We zijn nog nooit in het klauterwoud geweest, maar het staat zeker op ons lijstje. Kunnen de kinderen lekker rondrennen, goed voor de energie!"

Maar er is tijdens de zomervakantie meer te beleven in het natuurgebied. Zo zijn bij het bezoekerscentrum diverse speurtochten verkrijgbaar. Ook kunnen belangstellenden fietsen huren, voor mindervaliden zijn er speciale fietsen te leen.

Op 7 en 21 augustus wordt de Bezige Bijendag gehouden. Deelnemers leren hoe honing wordt gemaakt en kunnen een kijkje nemen in een bijenkast. Ook is een imker aanwezig om uitleg te geven. Op 14 augustus staat de Ontdekmiddag op het programma waarbij deelnemers samen met de boswachter op zoek gaan naar kriebelbeestjes en de geheimen van het bos. Het Groene Klauterwoud is elke dag te bezoeken. Kinderen die graag uitleg willen van gidsen, zijn nog welkom op 28 augustus. Dan wordt de laatste Avonturenmiddag gehouden.

De deelnemers vinden het klauterwoud een echte aanrader en genieten zichtbaar. ,,De kinderen zijn straks met geen stok mee naar huis te krijgen", verzucht een moeder. ,,Maar waarschijnlijk vallen ze al in slaap voordat we aan het einde van de straat zijn…"

* * *

Reserveren voor de verschillende activiteiten kan via telefoonnummer (013) 523 80 00 of via e-mailadres bc.oisterwijk2@natuurmonumenten.nl. Op de website www.natuurmonumenten.nl is meer informatie te vinden over het bezoekerscentrum en de vele evenementen.