De Van Coothhoeve op het terrein van De Kleine Aarde is in beeld als ruimte voor meditatie, kunst en workshops. De boerderij dient eerst flink opgeknapt te worden.
De Van Coothhoeve op het terrein van De Kleine Aarde is in beeld als ruimte voor meditatie, kunst en workshops. De boerderij dient eerst flink opgeknapt te worden. Foto: Marielle Wijffelaars

'er wordt hard gewerkt, maar er moet nog veel gebeuren'

De Kleine Aarde krijgt opnieuw vorm

MARIËLLE WIJFFELAARS

Kenniscentrum Triple E kreeg in februari groen licht van de gemeente Boxtel om het terrein van De Kleine Aarde te huren. Onder leiding van bedrijfsleider Eric Mol is de afgelopen maanden hard gewerkt om het terrein op te knappen. Mol hoopt op korte termijn te kunnen starten met cursussen, workshops en bijeenkomsten. Want eigenlijk gaat het allemaal nog niet snel genoeg…

Voor de zomervakantie de eerste cursussen bij De Kleine Aarde. Dat was het streven van bedrijfsleider Mol. Maar er bleek meer werk te doen op het terrein aan het Klaverblad dan verwacht. ,,Het gaat gewoon langzamer dan ik had gewild", vertelt Mol eerlijk. ,,Toen we eenmaal aan de slag gingen, bleek er veel werk te zijn. Stap voor stap komt het uiteindelijk goed, maar soms is het een beetje frustrerend."

Onder meer in de tuin maar ook op het technische vlak zijn veel werkzaamheden noodzakelijk. In de grote tuin op het terrein zijn diverse medewerkers al maandenlang bezig met snoeien, verplanten en onderhouden. ,,We ontdekken nu pas hoeveel werk er nog te verzetten is, maar dat zie je pas als je bezig bent", zegt Mol. ,,Uiteindelijk komen we er wel, daar heb ik alle vertrouwen in."

OUDE STIJL

Het bereiken van publiek blijkt ook lastig te zijn. Terwijl het contact met bedrijven goed verloopt – er zijn al diverse aanvragen over trainingsweekenden en workshops – blijft het algemene publiek nog wat achter. Als voorbeeld noemt Mol een themaweekend dat op het programma stond. ,,Het ging om een bijeenkomst van Green Evelien waarbij mensen tips krijgen om hun water- en elektriciteitgebruik terug te dringen. We kregen echter te weinig aanmeldingen en moesten het weekend afblazen", vertelt de bedrijfsleider. ,,Achteraf eigenlijk wel logisch, want er komen alleen mensen op af die daar al mee bezig zijn. Hieruit is dus gebleken dat De Kleine Aarde oude stijl niet meer werkt. Mensen willen op een andere manier duurzaamheid beleven."

Toch zijn er ook positieve geluiden. Zo is er een goed contact met de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel. Maar ook met de buurt zijn er mooie ontwikkelingen. Zo heeft een aantal omwonenden gezamenlijk een moestuin op het terrein van De Kleine Aarde. Wat er over is, wordt gedoneerd aan de Boxtelse Voedselbank. ,,Zo moet er langzaamaan meer contact komen; wat dat betreft zijn we op de goede weg", aldus Mol.

Inmiddels heeft zich een aantal vrijwilligers gemeld dat allerlei hand- en spandiensten verricht. Via de WSD hebben diverse mensen een werkplek gekregen bij De Kleine Aarde. ,,Dat is ook een van onze doelstellingen, we willen banen scheppen. Als ik dan zie dat die jongens hier met een brede glimlach rondlopen, dan ben ik best wel trots", zegt de bedrijfsleider.

NIET ONGELUKKIG

Een andere ontwikkeling is het afketsen van de nieuwbouw voor basisschool De Hobbendonken op het terrein van De Kleine Aarde. Mol is er niet rouwig om dat dit is afgeblazen. ,,Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe we hadden kunnen draaien met een basisschool in de buurt. We streven hier naar een rustige en serene sfeer en omgeving. Met een school naast ons terrein was dat problematisch geworden. Uiteindelijk waren we daar in goed overleg vast wel uitgekomen, maar we zijn er niet ongelukkig mee dat het plan is aangetrokken", zegt hij. ,,Ik vind het een moedig besluit van het college van B. en W."

Het terrein kan dus volledig worden door Triple E en is thans in gebruik als kruidentuin en uitzichtpunt. ,,Wat ons betreft mag het zo blijven."

De komende tijd wordt nog hard gewerkt op het terrein en Mol wil zo snel mogelijk starten met workshops en cursussen. Er zijn al diverse mensen actief, zo wordt er onder meer Qigong gegeven en zijn er plannen voor voedingscursussen. ,,Ideeën genoeg, dus nu snel gaan uitvoeren", aldus Mol.

Huisdieren

Stichting Amivedi in 's-Hertogenbosch meldt dat woensdag 30 juli een poes met schildpadmotief en witte voor- en achterpootjes is gevonden op De Papiermaker. Dezelfde dag werd aan Het Loo een hond gevonden; het witte teefje met zwarte vlekken is kort geleden bevallen. Meldingen van vermiste of gevonden dieren zijn welkom via telefoonnummer (088) 006 46 83 of via www.amivedi.nl.

Het terrein van De Kleine Aarde is weer volop in gebruik. Dat geldt ook voor de kassen.
De Van Coothhoeve op het terrein van De Kleine Aarde is in beeld als ruimte voor meditatie, kunst en workshops. De boerderij dient eerst flink opgeknapt te worden.
Op deze plek was de nieuwbouw voor basisschool De Hobbendonken gepland.