Klaagzanger Jan van de Langenberg vlak voor aanvang van de Heilig Bloedprocessie in gesprek met zijn dochter Dianne Wieland. Beide doen al jarenlang mee; kleindochter Senna is voor de tweede keer van de partij. (Foto: Henk van Weert).
Klaagzanger Jan van de Langenberg vlak voor aanvang van de Heilig Bloedprocessie in gesprek met zijn dochter Dianne Wieland. Beide doen al jarenlang mee; kleindochter Senna is voor de tweede keer van de partij. (Foto: Henk van Weert). Foto: Marielle Wijffelaars

Drie generaties op pad…

In veel Boxtelse gezinnen wordt deelname aan de Heilig Bloedprocessie overgedragen van generatie op generatie. En zo put het organiserend comité uit een grote vaste schare vrijwilligers. Niet zelden lopen ouders samen met een of meer van hun kinderen. Jan van de Langenberg was deze keer van de partij met dochter Dianne Wieland en kleindochter Senna.

Van de Langenberg, lid van het Heilig Hartkoor, is een de klaagzangers, terwijl ook dochter en kleindochter zingend meedoen. De Boxtelaar loopt al decennia lang mee. ,,Met uitzondering van die ene keer dat we per ongeluk een vakantie boekten…"

Dianne, steevast een van de klaagvrouwen, startte op zesjarige leeftijd als wit bruidje en in die groep debuteerde ook Senna vorig jaar. ,,Eigenlijk wilde ik dat opnieuw, maar mijn vriendinnen passen niet meer in die jurkjes. Dus ben ik nu net als zij paars bruidje. Ook mooi hè?", glundert het meisje.

Vorig jaar zag Senna onderweg tal van bekenden lang de weg staan. ,,Maar ik mag niet zwaaien, hè mama?" Ze kijkt op: ,,Een knipoogje, kan dat wel opa?" Jan knikt liefkozend. ,,En je weet het: niet meteen álle bloemetjes strooien. Pas halverwege staat een nieuwe voorraad…"

Het verschil tussen de generaties bedraagt precies dertig jaar: Jan is 66, Dianne 36 en Senna 6. ,,We hopen nog tot in lengte van jaren mee te kunnen doen", zegt Jan.