$ Delegaties van dorpen uit het Europese Charter verbleven tussen donderdag en zondag in het Hongaarse dorpje Nagycenk. Vrijdag nam iedereen deel aan een wandeltocht van drie, vijf of negen kilometer door de natuur. (Foto: Boy Scholtze).
$ Delegaties van dorpen uit het Europese Charter verbleven tussen donderdag en zondag in het Hongaarse dorpje Nagycenk. Vrijdag nam iedereen deel aan een wandeltocht van drie, vijf of negen kilometer door de natuur. (Foto: Boy Scholtze). Foto: Boy Scholtze

extra ontmoeting door jubileum

Friends of Europe Esch feest mee in Hongarije

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Hongarije is in 2014 tien jaar aangesloten bij de Europese Unie. Om dit jubileum te vieren, werden tien dorpen uit het Europees Charter afgelopen week uitgenodigd in het dorpje Nagycenk, dat ook is aangesloten bij het Europees Trefpunt. Lia Vorstenbosch, Ilse van Baardwijk, Boy Scholtze, Wil Gloudemans, Ans en Bernard Beijens vertegenwoordigden Friends of Europe Esch.

Het zestal uit Esch kwam donderdag aan in Nagycenk en verbleef in gastgezinnen. ,,Dat is de beste manier om het land te leren kennen", aldus Vorstenbosch, die al bij meerdere ontmoetingen van het Europees Trefpunt aanwezig was. ,,Er wordt in Hongarije voortreffelijk Duits gesproken, dus we konden goede gesprekken voeren." Ook delegaties uit Frankrijk, Duitsland, Roemenië, België, Malta, Oostenrijk, Polen en Slowakije waren aanwezig in Hongarije.

Vanwege het tienjarig jubileum werden in het Hongaarse dorp tal van activiteiten gehouden. ,,We konden gezellig meefeesten. De activiteiten waren erg goed georganiseerd. Ik was verbaasd dat er nog zoveel te doen was in een dorp waar ongeveer 1.800 mensen leven", vertelt Vorsenbosch. Zo werd vrijdag een sportdag georganiseerd. ,,Om mensen meer te laten bewegen, werd een campagne gelanceerd en kon iedereen deelnemen aan een wandeltocht van drie, vijf of negen kilometer door de natuur." Vervolgens was het tijd voor een quiz over Europa. ,,Mensen uit de verschillende landen werden door elkaar gezet en dit leverde weer allerlei gesprekken op", zegt Vorstenbosch.

ABBA

Indrukwekkend was het bezoek aan de plek waar in 19 augustus 1989 de Pan-Europese picknick werd gehouden, op de grens tussen Hongarije en Oostenrijk. Die dag werd op die plek een vredesdemonstratie gehouden en werd de grens tussen het communistische Oost-Europa en West-Europa voor het eerst sinds jaren een tijd opengesteld. ,,Mensen hadden hun spullen achtergelaten om te vluchten van Oost naar West. Die stonden er nog steeds. De soldaten die deze grens openden in 1989 waren met een journalist aanwezig op de plek. Dat was erg indrukwekkend." Ook brachten de delegaties van de tien landen een bezoek aan het paleis van de graaf Széchenyi, die in de negentiende eeuw leefde in het dorpje. ,,Daar maakten we met een stroomtrein een ritje rond het dorp, erg bijzonder", aldus Vorstenbosch.

Voordat iedereen weer naar huis ging, vond er in Hongarije nog een afscheidsfeest plaats. ,,Met alle aanwezigen dansten we in een grote kring op Abba, die muziek kent iedereen", lacht Vorstenbosch. ,,Ik ging zonder verwachtingen naar het land en heb het erg naar mijn zin gehad. Wat me opviel, is dat de mensen vriendelijk zijn en dat het land erg schoon is. Het dorpje waar wij verbleven, ligt ongeveer honderd kilometer van Oostenrijk en die invloeden, zoals schone straten, zag je duidelijk terug. En ondanks dat ik weinig tot niets van armoede heb gemerkt, is er toch veel werkloosheid in Hongarije. Mensen vertrekken naar Oostenrijk om daar aan het werk te gaan. Het blijft altijd mooi om dit soort reizen te maken. Je komt ergens waar je normaal niet zou komen en hebt bijzondere gesprekken met mensen."

Tussen 10 en 14 juli vindt de grote zomerontmoeting plaats in Bièvre (België). Vervolgens wordt tussen 18 en 21 september een kleine bijeenkomst in het Oostenrijkse Lassee gehouden en van 16 tot en met 19 oktober verblijft een aantal Essche jongeren in Naestved (Denemarken).