Vanwege personeelstekort krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 niet om de twee, maar om de drie jaar een uitnodiging van het bevolkingsonderzoek borstkanker, als het aan demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis ligt. Zes Boxtelse politieke partijen hebben een motie hiertegen ingediend.
Vanwege personeelstekort krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 niet om de twee, maar om de drie jaar een uitnodiging van het bevolkingsonderzoek borstkanker, als het aan demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis ligt. Zes Boxtelse politieke partijen hebben een motie hiertegen ingediend. Foto: eigen collectie

‘Blijf borstkankeronderzoek eens per twee jaar uitvoeren’

Algemeen

Zes van de acht politieke partijen in Boxtel manen staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) om terug te komen op zijn voornemen voor het borstkankeronderzoek. Normaal vindt dit iedere twee jaar plaats bij vrouwen boven de vijftig jaar, maar hij wil het in ieder geval tot 2024 eens per drie jaar laten plaatsvinden.

Volgens de staatssecretaris is er momenteel te weinig screeningspersoneel en ontstaan er op diverse plekken in het land lange wachttijden. Overigens zorgde ook corona voor vertragingen omdat het onderzoek tijdelijk stil lag. De staatssecretaris zegt tijd nodig te hebben zodat er meer mensen opgeleid kunnen worden die de onderzoeken uitvoeren. In 2024 wordt gekeken of de controle weer iedere twee jaar kan plaatsvinden.

Oorspronkelijk is deze motie ingediend door politieke partij Stem van Krimpen uit Krimpen aan den IJssel en opgevolgd in meerde gemeenten om een stem richting Den Haag te laten horen. Combinatie95 diende deze in bij monde van raadslid Christien van Schijndel. Balans, SP, CDA, D66 en INbox sloten zich hierbij aan. De partijen willen niet alleen dat het onderzoek tweejaarlijks blijft plaatsvinden, maar ook dat de leeftijdsgrens voor controle wordt verlaagd van 50 naar 35 jaar. 

De partijen vinden het belangrijk om de roep richting Den Haag te steunen omdat bij een zo vroeg mogelijke ontdekking van borstkanker de kans op een succesvolle behandeling groter is. Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker en ongeveer een miljoen vijftigplussers maakt gebruik van het bevolkingsonderzoek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 4 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 6 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 11 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 12 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 13 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid gisteren
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 18 apr, 17:30
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 18 apr, 15:46