Fenna Maas snijdt uien, komkommers en tomaten in de keuken van speelboerderij Gouden Woud. De Liempdse heeft het prima naar haar zin op haar werk. (Foto: Gerard Schalkx).
Fenna Maas snijdt uien, komkommers en tomaten in de keuken van speelboerderij Gouden Woud. De Liempdse heeft het prima naar haar zin op haar werk. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Fenna en Jurre Maas beleven gouden tijd bij speelboerderij

Algemeen

‘Goudklompjes’ verstoppen is niet direct een standaardtaak van iedere vakantiekracht. Jurre Maas (16) uit Liempde werkt echter pas een maand bij speelboerderij Gouden Woud en liep al met een emmer met ‘kostbare lading’ rond. Zijn twee jaar oudere zus Fenna maakt drie jaar deel uit van de ‘crew’ van het bedrijf van Wilco en Joanita van den Biggelaar. Tijdens de zomervakantie maken broer en zus extra uren om een centje bij te verdienen.

Fenna: ,,Gouden Woud bestaat uit een binnen- en buitenspeeltuin, met een groot terras. Het was er de afgelopen weken echt druk. In de zomer waren we een dag in de week extra open, er kwamen veel kinderen spelen.” Jeugd kan naar hartenlust klimmen en klauteren in de Liempdse onderneming, flodderen met water en... ‘goud’ zoeken. De jonge speurders hoeven niet met een ondiepe pan aan een stromend riviertje te zitten om urenlang zand en grind te zeven tot ze met wat geluk een paar gram stofgoud boven water gehaald hebben.

Jurre legt uit hoe het er wel aan toegaat: ,,Het ‘goud’ strooien we in een hele grote zandbak. We zorgen ervoor dat de korrels niet direct in het zicht liggen. Zo gauw we de klompjes verstopt hebben, stormen de kinderen het zand in en gaan aan het zoeken. Dat is een geliefde bezigheid.”

,,Als ze een bakje vol hebben, mogen ze het laten wegen. Als de weegschaal doorslaat, krijgen ze een munt. Die kunnen ze inwisselen voor iets lekkers”, vult Fenna aan. Zij houdt zich niet bezig met het ‘edelmetaal’, maar is vooral actief achter de schermen.

MENUKAART

De keuken is haar werkplek, vertelt Fenna. ,,De menukaart is best uitgebreid, vind ik. We serveren broodjes tonijn, carpaccio, verschillende hamburgers, schnitzels. En natuurlijk friet en snacks. Veel bezoekers lunchen hier.” En fietsers die aanschuiven op het terras, lusten soms ook wel een hapje.

Jurre zorgt dat het eten en drinken bij de bezoekers komt. ,,Ik werk in de bediening en bij de afwasploeg. De borden spoel ik af met een spuitkraan en dan gaan ze de vaatwasser in. Het rechthouden van de dienbladen gaat me best goed af. Bij het neerzetten van de glazen is het wel opletten om een blad in balans te houden.” 

Fenna en Jurre zijn tevreden over hun salaris. Fenna: ,,En het is hartstikke gezellig, dat is ook belangrijk. We hebben plezier onderling. Ik ben ook al met leuke personeelsuitjes mee geweest, lasergamen en bowlen.” Zover is Jurre nog niet, daarvoor werkt hij te kort bij de speelboerderij. Maar wellicht komt dat nog, want ook al eindigt zijn vakantie volgende week, zijn bijbaan bij Gouden Woud stopt niet. Fenna moest zelfs al naar school. ,,Ik studeer in Den Bosch, bij Avans Hogeschool, hbo-verpleegkunde. Vandaar dat ik behalve bij Gouden Woud ook bij De Vlaswiek werk.”

Jurre: ,,Ik zit op het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet.”

LEUKE DINGEN

Het geld dat ze in de vakantie en daarna verdienen, reserveren broer en zus niet voor iets specifieks. Fenna, met een lach: ,,Leuke dingen doen, op stap gaan met vrienden, dan is het handig wat geld achter de hand te hebben. Het leven van een achttienjarige is nu eenmaal niet altijd even goedkoop.”

Jurre Maas draagt een emmer 'goud'. Hij verstopt de klompjes in de zandbak. (Foto: Gerard Schalkx).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 59 minuten geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 2 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 4 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 5 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 6 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 8 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 23 uur geleden
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30