Tommy van Doorn bespeelt de Boxtelse beiaard.
Tommy van Doorn bespeelt de Boxtelse beiaard. Foto: Jan Hermens

Coldplay klinkt uit de kerktoren

Algemeen

Beiaardier Tommy van Doorn kent het Boxtelse carillon als geen ander. Hij is de vaste bespeler van het klokkenspel en geeft zondag 22 augustus vanaf 16.00 uur een gratis concert op het zwaarste instrument dat het dorp rijk is. Van Doorn speelt klassieke bewerkingen, maar ook composities specifiek voor beiaard en zelfs pophits zoals Viva la vida van Coldplay.

Stichting Kerkconcerten Boxtel organiseert het optreden. In de pastorietuin zijn luisterplaatsen, maar ook elders in het centrum zijn de klokken goed te horen. De toegang is weliswaar gratis, een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd, zodat de stichting ook in de toekomst concerten op touw kan blijven zetten. Doel is de instrumenten in de Sint-Petrusbasiliek en -toren voor het voetlicht te brengen en zo bij te dragen aan het behoud ervan.

In de kerk bevinden zich twee orgels, waaronder het beroemde Smitsorgel, en twee drukharmoniums. De beiaard is in de toren te vinden. Daar zit de bespeler in een glazen hokje met stokken voor zijn neus. Die staan in verbinding met de klepels van de klokken. De stokken lijken wel wat op toetsen (zie foto). De onderlinge afstand is echter groter en de speltechniek compleet anders dan bij orgels.

ROCKOPERA TOMMY

Van Doorn beheerst beide instrumenten. Was hij nog niet zolang geleden op het Smitsorgel te horen, nu toont hij zijn vaardigheid op de beiaard. Hij begint zijn concert met de ouverture uit de rockopera Tommy. Vervolgens duikt hij een paar eeuwen terug in de tijd om het openingsstuk uit Mozarts Le nozze di Figaro te vertolken. Ook brengt hij de bekende aria Voi che sapete ten gehore. De zangerige Air van Johann Sebastian Bach, doorgaans door strijkers gespeeld, klinkt 22 augustus op het klokkenspel.

In het tweede blok leeft de musicus zich uit op twee specifiek voor beiaard gecomponeerde werken: Coucher de soleil van de Waalse componist Géo Clément en Intrada col Aria van John Courter.

Van Doorn: ,,In het derde blok laat ik enkele pophits horen die op het eerste gezicht niet zo voor de hand liggen bij een beiaardconcert.” Om precies te zijn: Bad guy van Billie Eilish, Firework van Katy Perry, Californication van Red Hot Chili Peppers en Viva la vida van Coldplay. Van Doorn: ,,Sinds januari dit jaar is de Boxtelse beiaard wekelijks te horen in het radioprogramma Kaat tot laat op zondagavond bij NPO Radio 3FM. Luisteraars mogen raden van welk nummer ik een beiaardversie speel tijdens de uitzending. Een uniek podium voor het instrument.” Zondag 22 augustus komt een selectie van de eigentijdse hits aan bod.

OP DE FOTO: Tommy van Doorn bespeelt de Boxtelse beiaard. Zijn publiek zit zondag 22 augustus beneden en buiten, hij bevindt zich hoog en droog in de Sint-Petrustoren. Om bij het instrument te komen, moet hij een aardig stukje klimmen over ongelijke traptreden. Hij speelt vanuit een cabine. (Foto: Jan Hermens).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Bert van Houten was een van de 30.000 militairen die in de jaren zestig naar Nieuw-Guinea werden gestuurd. In april houdt hij een reünie voor zijn mede-veteranen.
Oud-strijders halen in Gemonde herinneringen op Algemeen 35 minuten geleden
Logo
Bovenaanzicht van het verbouwingsplan van de Feestwinkel.
'Eerst vergunning, dan pas verbouwen' Algemeen 2 uur geleden
De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 3 uur geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 5 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 5 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 6 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 8 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 9 uur geleden