SP BUNDELT KLACHTEN OVER TOENAME VLIEGVERKEER

’Vuist maken tegen vlieglawaai’

DOOR MARC CLEUTJENS

Welgeteld honderd klachten over vlieglawaai van Eindhoven Airport heeft de Statenfractie van de SP tot nu toe verzameld. En vliegbasis Volkel staat dertien keer in de boeken vanwege overschrijding van de geluidsnormen. Het aantal klachten vanuit Boxtel is gering, maar SP-fractievoorzitter Eric van den Broek vindt dat Boxtel de vinger aan de pols moet houden, zeker nu Eindhoven Airport fors gaat groeien.

Sinds de commissie-Alders heeft aangegeven dat Eindhoven Airport fors mag groeien en het aantal vliegbewegingen tot 2020 mag groeien met 25.000, neemt de onrust over de milieuhinder rondom de luchthaven toe. Met name in de plaatsen die in de aanvliegroute liggen, is verzet. Maar ook het gemeentebestuur van Boxtel is bezorgd, zo bleek in oktober toen de raad een motie in Veldhoven steunde en daarmee met anderen aandringt op een duurzame ontwikkeling van Eindhoven Airport.

De SP-fractie in Provinciale Staten heeft inmiddels het initiatief genomen om klachten over vlieglawaai in de hele provincie Noord-Brabant te bundelen. Via de website www.vlieglawaai.nl kunnen inwoners klachten laten registreren. Het initiatief van de Statenfractie wordt lokaal ondersteund door plaatselijke partijafdelingen. ,,We hebben een grote stapel folders klaar liggen om in Boxtel te verspreiden, maar vanwege sneeuwval en gladheid hebben we wat vertraging opgelopen”, vertelde fractievoorzitter Van den Broek deze week.

,,Uit onze buurtenquêtes is gebleken dat het vlieglawaai veel mensen in Boxtel bezighoudt”, zegt fractievoorzitter Van den Broek. ,,Los van de enquêtes hebben we ongeveer tien klachten gehad. Dat is voor ons voldoende reden om mee te doen aan het initiatief van onze Statenfractie en de overlast door vlieglawaai in kaart te brengen.”

Lees het voltallige artikel in de papieren editie van Brabants Centrum van vandaag.30 december 2010

Print deze pagina

Terug