’POLLERS’ HALVEREN AUTOVERKEER

Parallelweg A2 veel
veiliger voor fietsers

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beweegbare paaltjes die tijdens de ochtend- en avondspits uit het wegdek omhoog komen, zorgen ervoor dat automobilisten nog maar mondjesmaat op de westelijke parallelweg langs de A2 worden toegelaten. (Archieffoto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

De verkeersmaatregelen die eerder dit jaar zijn genomen op de westelijke parallelweg langs de rijksweg A2 tussen Boxtel en Vught, pakken gunstig uit voor fietsers. Dat blijkt uit tellingen van de gemeente Vught. Het aantal motorvoertuigen is bijna gehalveerd en de gemiddelde snelheid van automobilisten is ook nog eens met 10 kilometer per uur gedaald. ,,Fietsers ervaren de situatie als veiliger”, meldt de Boxtelse afdeling van de Fietsersbond opgelucht.

Het liefst zou Pierre van den Oord van de Fietsersbond zien dat een vrij liggend rijwielpad langs de straat Hal wordt aangelegd. Dat idee heeft hij ook al geopperd bij Rijkswaterstaat in een poging zo’n voorziening te realiseren samen met de verbreding van de A2. Daar heeft de Fietsersbond echter nul op het rekest gekregen. Een gescheiden fietspad valt buiten de werkzaamheden die nodig zijn voor de verbreding van de rijksweg, zo heeft Rijkswaterstaat Van den Oord al laten weten.

Dat betekent echter niet dat de Fietsersbond in mineurstemming verkeert. Integendeel. Door de plaatsing van twee pollers, hydraulische paaltjes die omhoog en omlaag gaan tijdens de spitsuren en steeds één voertuig doorlaten, is de parallelweg duidelijk minder in trek geraakt bij het sluipverkeer.

Niet alleen de tellingen wijzen uit dat de parallelweg veiliger is geworden voor langzaam verkeer, weggebruikers zelf ervaren dat zelf ook. Manus van Bommel, aangesloten bij de Fietsersbond, fietst hier al jaren van huis naar zijn werk en omgekeerd. Hij beaamt dat de veiligheid voor fietsers is toegenomen. Een representatieve enquête onder de weggebruikers heeft de Fietsersbond echter nog niet uitgevoerd. Wel is er de wens om dat alsnog te gaan doen, aldus woordvoerder Van den Oord.

Lees het volledige artikel in de papieren editie van Brabants Centrum van vandaag.30 december 2010

Print deze pagina

Terug