KWB BOXTEL ONTWERPT INNOVATIEVE VARKENSSTAL

’Varkens voelen zich thuis in Sanastal’

DOOR MARC CLEUTJENS

De stal van de toekomst. Zo zou de Sanastal die het Boxtelse bedrijf KWB heeft ontworpen het best omgeschreven kunnen worden. De innovatieve stal voor maximaal drieduizend varkens is bedacht met architectenbureau Sprikk uit Rotterdam en de firma Genugten Agri uit Sint-Oedenrode. In februari volgend jaar zal blijken of het concept kan rekenen op subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

KWB is een van de voortrekkers op het gebied van innovatie in de landbouwwereld. Het ontwerp van de Sanastal past in dit plaatje. De stal wordt door Wubs omschreven als een concept dat ’op innovatieve wijze nieuwe technieken op het gebied van luchtwassen, luchtcirculatie, gebruik van passieve energie en energieterugwinning combineert’. ,,Dat gebeurt in een stal voor vleesvarkens waarin de levensomstandigheden voor zowel mens als dier sterk verbeteren”, stelt de Boxtelse ondernemer.

De naam Sanastal verwijst naar het gezonde concept van het bouwwerk, dat in 2010 op de tekentafel is ontworpen door de architecten van Sprikk. ,,We hebben een haalbaarheidsstudie verricht om te onderzoeken of de meerkosten van een Sanastal opwegen tegen de verdiensten, zoals energiegebruik, het terugdringen van antibiotica en het besparen op de kosten voor de veearts.”

Lees het volledige artikel in de papieren editie van Brabants Centrum van vandaag.30 december 2010

Print deze pagina

Terug