WIM VAN DER ZANDEN IS WETHOUDER EN VEEHOUDER

’Afwisseling denk- en handwerk
bevalt prima’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wollig taalgebruik is wethouder Wim van der Zanden vreemd. Hij noemt de dingen graag bij de naam en wil burgers én ambtenaren snel duidelijkheid geven als ze met vragen bij hem aankloppen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Sinds maart heeft het leven van veehouder Wim van der Zanden een ingrijpende wending gekregen. Nadat zijn partij Balans als glansrijke overwinnaar uit de bus kwam na de gemeenteraadsverkiezingen, is hij aan de slag gegaan als wethouder ruimtelijke ontwikkeling en verkeer van de gemeente Boxtel. Maar zijn boerenbedrijf laat hij niet los. ,,Ik heb nu twéé dagtaken.”

Het leven als bestuurder bevalt Van der Zanden prima. ,,Natuurlijk wordt er veel vergaderd en overlegd, maar dat is mij niet vreemd. Voorheen was ik binnen instellingen als bijvoorbeeld de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie ook volop bestuurlijk actief. Wel ligt het gevaar op de loer dat je hele dagen binnen zit en nauwelijks weet wat voor weer het is. Da’s niks voor mij. Ik probeer tussen de middag altijd even een frisse neus te halen. Soms rijd ik terug naar huis als bepaalde zaken op de boerderij geen uitstel dulden. Dat is ook wel fijn: even de zinnen te verzetten, zo halverwege de dag.”

Via het bedrijf AB Brabant heeft Van der Zanden een deel van de werkzaamheden op zijn boerenbedrijf uitbesteed aan een medewerker die bij hem is gedetacheerd. Die zorgt er onder meer voor dat de zeventig koeien in de stallen op Nergena ’s ochtends en ’s avonds gemolken worden. Want hoe laat de wethouder is afgewerkt, is onvoorspelbaar.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voordat hij naar het gemeentehuis gaat, voert Wim van der Zanden ’s ochtends eerst zijn zeventig koeien. (Foto: Albert Stolwijk).

BOER ZOEKT VROUW
Belast met twee dagtaken heeft Van der Zanden niet veel tijd om rust te nemen en zijn leven te overdenken. Mijmeren doet de wethouder dan ook het liefst tijdens zijn werk op de boerderij. Dan komen de beste ideeën bij hem boven. Zijn dubbele baan vindt hij niet vermoeiend. ,,De afwisseling tussen denk- en handwerk vormt een goede combinatie.”

Toch zullen de komende kerstdagen ook voor Van der Zanden wat rust brengen. ,,Kerstmis is ook bij ons thuis een echt familiefeest dat ik graag samen met mijn ouders en broer vier. Er wordt een feestelijke maaltijd opgediend, maar geen exclusieve gerechten. We zitten wel wat langer dan normaal aan tafel. Dat hoort erbij. Net zoals we op kerstavond naar de kerk gaan. Op hoogtijdagen kom ik daar nog, niet wekelijks. De katholieke kerk is niet met zijn tijd meegegaan. Ik kan ook prima geloven zonder kerk.”

Voor 2011 spreekt wethouder Van der Zanden de hoop uit dat betrokkenheid bij medemensen meer gestalte mag krijgen. ,,En daarbij past een helpende hand van de overheid.” ,,En privé? Tja, wat denk je van Boer en wethouder zoekt vrouw…?”

Het complete interview met Wim van der Zanden is te lezen in de extra dikke papieren kersteditie van Brabants Centrum.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wim van der Zanden: ,,Kerstmis is ook bij ons thuis een echt familiefeest dat ik graag samen met mijn ouders en broer vier." (Foto: Albert Stolwijk).23 december 2010

Print deze pagina

Terug