FRUITPROGRAMMA EU BELEEFT PRIMEUR IN BOXTEL

De Hobbendonken gaat schoolgruiten

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerkracht Ine Venrooij van basisschool De Hobbendonken geeft bij echte groenteman Van de Werdt uitleg aan de leerlingen van groep 4. De Hobbendonken gaat als eerste in Boxtel schoolgruiten. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Al zo’n veertienhonderd scholen doen mee. En als het aan projectmanager Renée Schreurs ligt, gaan ook alle basisscholen in Boxtel schoolgruiten. Basisschool De Hobbendonken is al om en start meteen na de kerstvakantie met het EU-programma dat het samen eten van groente en fruit op school stimuleert. Groep 4 van leerkracht Ine Venrooij kreeg deze week de eerste les en die werd natuurlijk gehouden op locatie: bij échte groenteman Van de Werdt in Oosterhof.

Nieuwsgierig snuffelen de leerlingen langs de schappen waar Van de Werdt alle groente en fruit heeft uitgestald. Groentevrouw Jacqueline is gastvrij en trakteert op snoeptomaatjes en een mandarijntje. En ze ontpopt zich als een echte juf door niet alleen vragen te stellen over fruit dat iedereen kent, maar ook allerlei ’gekke vruchten’ te laten zien. Kaki’s bijvoorbeeld, of suikermeloen, passiefruit, vijgen en lychees die uit China komen. ,,Ik zal ze eens opensnijden. Dan kun je zien hoe ze er van binnen uit zien en hoe ze ruiken.”

Schoolgruiten is de naam van het door de Europese Unie opgestarte schoolfruitprogramma, dat wordt betaald door zowel Brussel als door sponsors. Het programma omvat lessen die zijn ontwikkeld door het voedingscentrum, maar is vooral bedoeld om kinderen (opnieuw) kennis te laten maken met verse groente en fruit. ,,Het samen groente en fruit eten op school noemen we schoolgruiten”, legt projectmanager Schreurs uit. Ze heeft in deze regio zo’n veertig scholen onder haar hoede en wil in Boxtel meer scholen verleiden om mee te gaan doen.

De Hobbendonken doet als eerste mee. Leerkracht Venrooij is met directeur Henk Verhoeven kartrekker van het gruiten op de school aan de Beneluxlaan in Boxtel-Oost. ,,Als ik op maandag de week open, valt me steevast op dat er in het weekeinde zoveel friet en ijs wordt gegeten”, zegt Venrooij. Ook het trakteren op chips, chocolade en ander snoepgoed blijft populair, ook al geeft de directeur aan dat dit wordt ontmoedigd. ,,Door mee te doen aan dit programma, willen we kinderen en hun ouders laten zien dat groente en fruit eten lekker en leuk kan zijn”, zegt Verhoeven.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jacqueline van de Werdt geeft in haar winkel in Oosterhof uitleg over groente en fruit. De klas van Ine Venrooij maakte kennis met mandarijnen en citroenen, maar ook prei, knolselderij, passiefruit en vijgen. (Foto: Albert Stolwijk).23 december 2010

Print deze pagina

Terug