EERSTE OUDEREN VERHUIZEN IN VOORJAAR 2011

Zorgcluster Salonta bijna klaar

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zicht op de recreatiezaal en kapel van het nieuwe bejaardenhuis in Salonta. (Foto’s: Jos Geerts).

Als het aan Jos Geerts had gelegen, hadden de eerste bewoners al meer dan twee jaar geleden het nieuwe bejaardenhuis van Salonta betrokken. Maar de voorzitter van de Stichting Boxtel-Salonta erkent dat het project in de Roemeense stad - dat met financiële steun van de Boxtelse gemeenschap en de NCDO is gerealiseerd - veel meer tijd in beslag heeft genomen. Het laatste nieuws: het bejaardenhuis is bijna klaar, de kachel gaat vóór de jaarwisseling branden.

Ruim eenentwintig jaar nadat Boxtel de eerste contacten legde met het in westelijk Roemenië gelegen Salonta, zal de bouw van het bejaardenhuis het laatste grote project zijn dat de plaatselijke stichting zal realiseren. Zo’n 300.000 euro werd bijgedragen aan de bouw van een voorziening, die onderdeel gaat uitmaken van een zorgcluster in Salonta. Op het terrein van het ziekenhuis, een verpleeginrichting en de eerder met Boxtelse middelen gebouwde social care service (gaarkeuken – red.), is een modern gebouw verrezen dat vanaf het voorjaar van 2011 onderdak gaat bieden aan maximaal dertig ouderen.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De recreatiezaal is een van de pronkstukken van het nieuwe bejaardenhuis in Salonta. De multifunctionele ruimte is aangekleed met kunst van medewerkers van het Boxtelse dagcentrum De Werf.

,,Het was een project van lange adem”, vertelt Geerts, die pas vorige week vernam dat het bejaardenhuis nu toch eindelijk bijna klaar is. De vertraging is verklaarbaar omdat de regie voor het eerst in handen van de bewoners van Salonta lag. ,,Een bewuste keuze omdat we vinden dat ook Salonta zelf verantwoordelijkheid moet dragen”, zegt Geerts. ,,Daarnaast is voor het eerst door de Roemenen meebetaald. Onze stichting zorgde voor 75 procent van de financiering, het andere deel was voor rekening van de protestantse gemeente onder leiding van dominee Ferenç Mikló en de gemeente Salonta.”

Volgens dominee Mikló zullen de eerste bewoners in maart 2011 verhuizen. Naar verwachting worden in eerste instantie maximaal zestien bewoners gehuisvest. ,,Die zestien mensen hebben zich al spontaan gemeld en willen er graag komen wonen. Door bescheiden te starten, is het mogelijk deze voorziening op een verantwoorde wijze in gebruik te nemen”, stelt Geerts. De voorzitter van de Stichting Boxtel-Salonta verwacht dat later in 2011 een officiële opening zal volgen. Het is de bedoeling dat een grote Boxtelse delegatie die opening zal bijwonen.

Lees meer over de Boxtelse projecten in Salonta in de kerstkrant van Brabants Centrum.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Maximaal 32 ouderen kunnen in het nieuwe bejaardenhuis van Salonta gehuisvest worden. Alle kamers beschikken over een kleine aanrecht, een douche- en toiletvoorziening en een raam dat uitkijkt op een nog aan te leggen binnentuin.23 december 2010

Print deze pagina

Terug