LAMPEN DRAAIEN OP HOOG NIVEAU IN BOXTEL

Kerstster van Sint-Petrus brandt...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kerstster van de Sint-Petruskerk is onlangs gerestaureerd en werd zaterdag 18 december in onderdelen naar boven gebracht. (Foto’s: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Stervenskoud is het, boven in de toren van de Sint-Petruskerk. Maar zonder blikken of blozen beklimt Bart van den Brand met zijn assistenten Frans en Laurens van der Eerden de trappen van het monument om de enige echte Boxtelse kerstster te laten schijnen. Met hulp van de verslaggever en fotograaf van Brabants Centrum wordt de gerestaureerde ster in onderdelen naar pakweg zestig meter hoogte gebracht om daar op hoog niveau in elkaar gesleuteld te worden.

,,Ligt er ijs boven?” Koster Martijn Vlaminckx van de Sint-Petruskerk haalt zijn schouders op. ,,Ik weet het niet. Misschien moet je strooien. Of zou dat niet mogen op lood?” Vlaminckx blijft beneden; in de kerk ligt ook een aantal kerstklusjes te wachten. Vrijwilligers richten de kerststal in, het altaar wordt eveneens in de juiste stemming gebracht, compleet met fraaie kerstster.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kerstster is bijna klaar. Bart van den Brand (rechts) draait er met Frans en Laurens van der Eerden de laatste gloeilampjes in.

Er ligt ijs boven. Waar de stenen trappen van hout worden en een gure wind door de galmgaten blaast, ligt sneeuw en ijs. Onder aan de trap een dode zwaluw. Een voor een worden de elementen van de kerstster de laatste twee laddertjes omhoog getild. Een klusje voor Van den Brand, die geen spoor van hoogtevrees laat zien.

De fotograaf heeft evenmin last van vertigo, Latijn voor duizeligheid en hoogtevrees. Parmantig klautert hij de ladder op naar boven, naar het balkon dat uitziet over Boxtel en de rest van de wereld. Daar worden alle lampen in de kerstster gedraaid en wordt het bouwpakket na een half uurtje knutselen over de reling getild en deskundig bevestigd. Kerstmis is nu echt gekomen...

O ja, de verslaggever haakte bij de voorlaatste ladder af. De ijsvorming op de torenzolder, een ogenschijnlijk licht versleten traptrede en de bittere kou deden hem terugkeren naar de kerk, zestig meter lager...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Klaar is Kees. De kerstster wordt hoog boven Boxtel opgehangen aan de Sint-Petrustoren.

Terug23 december 2010

Print deze pagina

Terug