ESSCHENAAR PIETER HENKET FOTOGRAFEERT STERREN

Fotostudio als speelplaats met Lady Gaga

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: ...PIETER HENKET...(Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Lady Gaga, Mary-Kate Olsen, rapper Nelly maar ook Carice van Houten, ze stonden allemaal voor de lens van Esschenaar Pieter Henket (31). De fotograaf vertrok in 1998 naar New York voor een filmcursus en zou daarna terugkeren naar zijn ouderlijk huis in Esch. Maar het liep allemaal iets anders dan gepland. Na een stage op een filmset werd hij benaderd voor modellenwerk en al snel stond hij achter de camera in plaats van ervoor. Henket over zijn leven als fotograaf in New York: ,,De shoots worden steeds gekker, soms kan ik het zelf niet eens geloven.”

Na zijn eindexamen vertrok Henket naar New York waar hij twee maanden een filmcursus volgde. ,,In die tijd was Robert de Niro in New York bezig met filmopnames”, blikt Henket terug. ,,Twee weken lang heb ik de crew gevolgd in de hoop even met De Niro te kunnen praten. Toen ik na lang wachten de kans kreeg en hem aansprak, zei hij: ’Ah, het is je eindelijk gelukt’. Ik mocht stage komen lopen bij de film, dat was een heel mooie ervaring.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zelfportret van Pieter Henket met de Nederlandse actrice Carice van Houten. (Foto: Pieter Henket).

Henket ging vervolgens aan het werk als liftbediende bij een meubelbedrijf. Op een dag vroeg een bezoeker hem of hij geďnteresseerd was om modellenwerk te doen. ,,Toen stond ik wel even raar te kijken”, zegt de Esschenaar lachend. ,,Je verwacht niet hiervoor te worden aangesproken. In 2000 heb ik meegedaan aan een grote fotoshoot en een week later stond ik in het bekende tijdschrift Vogue. Zo snel kan het dus ineens gaan.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met deze foto voor de cd-hoes van zangeres Lady Gaga verwierf Pieter Henket wereldwijde bekendheid. (Foto: Pieter Henket).

NIET SAMENWERKEN
De Esschenaar ging zelf ook aan de slag met het maken van foto’s waarbij vooral zijn vrienden een geliefd onderwerp waren. Uiteindelijk trok hij de stoute schoenen aan en stapte in een café op een fotograaf af. ,,Ik vroeg hem of hij eens naar mijn foto’s wilde kijken en heb een en ander toegestuurd. Hij belde ’s nachts om vier uur op met de vraag of ik eigenlijk wel wist wie hij was. Bleek het een uitgever van bladen als Esquire en Harper’s Bazaar.” De foto’s van Henket vielen niet helemaal in de smaak. ,,De meeste foto’s vond hij niet goed, maar twee prenten vond hij geweldig. Ik mocht tien pagina’s vullen in een nummer van Esquire en moest daarvoor zelf modellen, visagisten en assistenten regelen.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lady Gaga poseert voor de lens van Pieter Henket. (Foto: Pieter Henket).

Maar dat verliep niet zonder slag of stoot. Omdat Henket een onbekende naam was voor modellen en visagisten, was het lastig om medewerking te vinden. ,,Het modewereldje is heel klein en iedereen kent elkaar. Van Pieter Henket had nog nooit iemand gehoord dus de professionals wilden niet met mij samenwerken. Uiteindelijk ben ik de straat opgegaan en heb daar mensen gezocht die er leuk uitzagen.” Blijkbaar was dat naar tevredenheid van de opdrachtgever want vanaf dat moment ging de carričre van de fotograaf in vogelvlucht verder. ,,Na die tien pagina’s in Esquire ging het ineens heel snel”, blikt Henket terug. ,,Ik werd benaderd voor allerlei shoots en maakte naam in New York.”

Het volledige verhaal over Esschenaar Pieter Henket (31) is te lezen in de extra dikke papieren kersteditie van Brabants Centrum.

Een uitgebreide selectie van het werk van fotograaf Pieter Henket is te vinden op www.pieterhenket.com.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ook actrice Mary-Kate Olsen poseerde voor Pieter Henket. (Foto: Pieter Henket).

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Fotograaf Pieter Henket in actie… (Foto: Pieter Henket).23 december 2010

Print deze pagina

Terug