PLAATSING GLAS-IN-LOODRAAM TOON NINABER VAN EIJBEN

Aards paradijs? Op de Molenwijkschool!

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het gebrandschilderde glas-in-loodraam met de voorstelling van het aards paradijs dateert uit 1951. Ooit sierde het de gesloopte meisjesschool in Liempde, nu het trappenhuis van de Molenwijkschool in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Jenaplanschool Molenwijk is een fraai kunstwerk rijker. In het trappenhuis van het schoolgebouw aan de Achterberghstraat heeft maandag 13 december een bijna zestig jaar oud glas-in-loodraam van Toon Ninaber van Eijben een tweede leven gekregen. ,,Ons vader heeft veel meer kunstwerken gemaakt dan wij dachten”, vertelde zoon Barth.

Eerder dit jaar werd op de speelplaats bij basisschool De Oversteek in Liempde ook al een kunstwerk van Ninaber van Eijben onthuld. Het was een restant van de gesloopte witte school in het dorp. Het glasmozaïek dat is geïnspireerd op het Bijbelverhaal over het aards paradijs, vervaardigde de kunstenaar in 1951 voor de eveneens verdwenen Liempdse meisjesschool. Tijdens de afbraak werd het van de slopershamer gered en jarenlang lag het opgeslagen, samen met andere creaties van Ninaber. Huub Thorissen van de plaatselijke Kunststichting zette zich in om de kunstwerken weer een publieke functie te geven.

In het bijzijn van enkele familieleden onthulde Ninabers zoon Barth het glas-in-loodraam maandagochtend na afloop van de weekopening. Hij werd daarbij geholpen door de achtjarige Isa Putmans van de stamgroep Vliegende Draken. Vooraf kregen de leerlingen van de basisschool te horen hoe het kunstwerk is gerestaureerd en in hun school terecht is gekomen. Achter het gekleurde glas zijn vijftienhonderd led-lampjes geplaatst waardoor het trappenhuis van de school een fraaie decoratie rijker is. ,,Het ziet er nog veel fraaier uit dan voorheen”, vond zoon Barth.

VEELZIJDIG
Cultuurwethouder Anton van Aert vertelde voorafgaand aan de onthulling dat Ninaber (1896-1977) tal van andere kunstwerken heeft vervaardigd. Een ervan is de ambtsketting van de burgemeester. Dat kleinood had Van Aert meegebracht voor de presentatie. Mats van der Linden (5) van de Stampertjes mocht het zilveren sieraad even om de schouders hangen. ,,Wauw, wat is dat ding zwaar…”, verzuchtte het ventje.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Toon Ninaber van Eijben heeft veel kunstwerken nagelaten. Eén is de ambtsketting van de Boxtelse burgemeester. De vijfjarige Mats van der Linden mocht het zilveren kleinood maandag 13 december even omhangen van locoburgemeester Anton van Aert. (Foto: Albert Stolwijk).16 december 2010

Print deze pagina

Terug