GEDICHTEN VAN VROOMKONING, TROLSKY EN MEGENS

Boxtelse poŽzieroute op komst

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Victor Vroomkoning voor zijn ouderlijke woning. Hier zou een van zijn gedichten voor de poŽzieroute tegen de gevel moeten worden geschilderd. (Foto: Peter de Koning).

De gemeente Boxtel krijgt haar eigen poŽzieroute. Op zestien plekken in het openbaar gebied komen gedichten van Victor Vroomkoning, Tymen Trolsky en Albert Megens. Op sommige plekken worden ze op gevels geschilderd, op andere locaties worden speciaal ontworpen tekstbordjes geplaatst. Wethouder Anton van Aert omarmt het initiatief van een Udense uitgever en stadsdichter Maarten van den Elzen.

Op diverse plekken in Nederland staan gedichten langs de weg of op gevelwanden. Verschillende binnensteden zijn verrijkt met poŽzie in de openbare ruimte, maar ook in het buitengebied tref je gedichten aan. Straks ook in Boxtel en Liempde als het aan uitgeverij Hoenderbossche Verzen ligt. Het bedrijf van Udenaar Van den Elzen en zijn partner, de kunstenares Genoveef Lukassen, wil op uiteenlopende locaties gedichten plaatsen.

Victor Vroomkoning, achter welk pseudoniem de in Boxtel geboren dichter Walter van de Laar uit Nijmegen schuilgaat, is een van de dichters van wie werk getoond zal worden tijdens de poŽzieroute. Van de Laar is enthousiast. ,,Het is een mooie manier om poŽzie dichter bij de mensen te brengen. Bovendien komen mensen in beweging als ze langs de gedichten trekken om en passant Het Groene Woud beter te leren kennen.Ē Naast Victor Vroomkoning levert ook Tymen Trolsky (Jasper Mikkers) en Albert Megens gedichten aan over de plek waar zij opgroeiden: Liempde en de Esschebaan.

Wethouder Anton van Aert is enthousiast over het initiatief om een plaatselijke gedichtenroute uit te stippelen en heeft 2.300 euro subsidie toegekend. Het is de bedoeling dat de poŽzieroute voor Boxtel en Liempde vrijdag 15 april geopend wordt, meldt initiatiefnemer Van den Elzen gisteren. De gedichten verschijnen niet alleen in het openbaar gebied, maar mede dankzij financiŽle steun van boekhandel Elckerlijc en enkele andere Boxtelse bedrijven ook in een boekje.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Walter van de Laar verliet zoín vijftig jaar geleden zijn geboorteplaats Boxtel. Deze week bezocht hij voor het eerst sinds heel lange tijd het huis waar zijn ouders vroeger een bakkerij runden. Mark Schilder die op deze plek nu Het IJscafť runt, leidde de dichter rond. ,,Hier is nauwelijks iets veranderd.Ē (Foto: Peter de Koning).9 december 2010

Print deze pagina

Terug