STEEDS MEER OUDEREN IN BOXTEL

Vergrijzing noopt tot actie Zorggroep Elde

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Opname van de nieuwbouw van de woonzorgcentra Elisabethsdael en Vinckenrorde, gezien vanuit een appartement aan de Dr. Van Helvoortstraat. Opdrachtgever is de Zorggroep Elde, die onlangs prima rapportcijfers behaalde tijdens een kwaliteitsonderzoek. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Met een ingrijpende verbouwing en vaak zelfs nieuwbouw heeft de Zorggroep Elde bijna alle woonzorgcentra in Boxtel, Liempde, Esch en Sint-Michielsgestel klaargestoomd voor eigentijdse ouderenzorg. Het nieuwe Emmaus (Elisabethsdael en Vinckenrode) is medio 2011 klaar, Liduina moet in 2013 worden opgeleverd. Een nieuwe uitdaging ligt al op de bestuurstafel: een antwoord zoeken op de snel toenemende vergrijzing.

De bevolkingscijfers die de provincie Noord-Brabant voor de komende decennia in haar tabellen heeft staan, bezorgen voorzitter Thijs Meulemans van de raad van bestuur van de Zorggroep Elde wel eens kopzorgen. Brabant telt in 2040 zo’n 441.000 mensen in de leeftijd van 65 tot 79 jaar. In 2008 waren dat er 278.000, een stijging dus van bijna 59 procent. Het aantal 80-plussers stijgt explosief van 81.000 in 2008 naar 203.000 in 2040 (150 procent).

Ook in het werkgebied van de Zorggroep Elde zal de vergrijzing stevig toeslaan. Meulemans houdt rekening met ongeveer 500 extra intramurale verzorgingsplaatsen die in 2030 nodig zullen zijn. Actuele cijfers geven aan dat er tot 2030 zo’n 333 psychogeriatrische cliënten gehuisvest moeten worden, naast 181 mensen die vallen onder de noemer somatisch en alleen lichamelijke beperkingen hebben.

Meulemans geeft aan dat Elde niet alleen staat in de zoektocht naar oplossingen voor de vergrijzing. Zo is de zorggroep vertegenwoordigd in de Stuurgroep Wonen Zorg Welzijn, waarin ook de gemeente Boxtel, Woonstichting Sint-Joseph en welzijnsinstelling DELTA participeren. ,,Gelukkig doen we het als Zorggroep Elde heel goed en is er voldoende ruimte om ons op de toekomst te oriënteren. We hebben een aardig spaarpotje en zijn in staat om mee te werken aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken.”

Lees meer in Brabants Centrum van 2 december. Daarin ook een interview met Thijs Meulemans: ’Beleving terugbrengen in de zorg’.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bewoners van woonzorgcentrum De Vlaswiek in Liempde drinken woensdagmiddag een kopje koffie. Zorggroep Elde zoekt naar manieren om de toenemende vergrijzing in deze regio op te vangen. (Foto: Albert Stolwijk).2 december 2010

Print deze pagina

Terug