GRATIS LESSEN BIJ SCHAATSCLUB TOT NIEUWJAAR

’Ledenaantal Viking ’87 dramatisch laag’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Schaats- en skeelervereniging Viking ’87 lanceerde in 2001 tevergeefs een plan om in Boxtel een skeelerbaan te realiseren. Destijds was er sprake van dat het idee misschien meegenomen zou worden bij de zoektocht van voetbalclub ODC naar een nieuwe accommodatie. (Archieffoto Brabants Centrum).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Secretaris Carool van Kesteren van de Boxtelse schaats- en skeelervereniging Viking ’87 luidt de noodklok omdat het ledenaantal van zijn club momenteel ’dramatisch laag’ is. ,,Dit jaar is de situatie voor onze schaatsvereniging na 23 jaar nijpend geworden”, liet Van Kesteren deze week weten. ,,Viking ’87 nodigt daarom alle ouders met kinderen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar uit om nog dit hele jaar gratis te komen schaatsen in het Sportiom in ’s-Hertogenbosch.”

Veel Boxtelaren hebben in de vorige winter weer eens op de gladde ijzers kunnen staan op de schaatsbaan op het Breukelsplein of bevroren plassen in de omgeving. Door de sneeuw was het ijs niet overal goed, maar toch waren er hier en daar toertochten uitgezet. Van Kesteren: ,,Meestal zien we in het jaar daarop een toename van het aantal schaatsers dat deelneemt aan de lessen in het Sportiom. Het ledenaantal is echter gedaald tot onder het minimumniveau dat nodig is om de schaatsbaan in ’s-Hertogenbosch te kunnen huren. In de hoogtijdagen, rond 2004, hadden we zo’n 120 leden, nu nog maar 17…”

Van Kesteren geeft aan dat voor deze winter de kosten nog gedekt zijn. ,,We hebben door de jaren heen wel wat reserve opgebouwd, maar als we de toekomst van de club veilig willen stellen, zijn er minstens 35 tot 40 nieuwe leden nodig. We hebben een aantal jaren achter de rug waarin het aantal leden fors terugliep en er weinig aanmeldingen binnenkwamen, wat behalve met het ontbreken van echte winters waarschijnlijk ook te maken heeft met de economisch moeilijke tijden. Meerdere verenigingen hebben er last van, maar bij ons is sprake van een wel heel forse daling. Een precieze oorzaak daarvoor heb ik niet.”

JEUGDSCHAATSEN
Het jeugdschaatsen vormt volgens de secretaris van Viking ’87 al vele jaren de basis onder de Boxtelse vereniging. Hierdoor komen de kinderen in aanraking met de sport en kunnen ze doorgroeien naar de lange baan of het inline skaten. Van Kesteren: ,,De aandacht voor het schaatsen begint met het dalen van de temperatuur weer toe te nemen. Misschien kan er volgende week wel geschaatst worden. We hopen natuurlijk dat we daar als schaatsclub van kunnen profiteren.”

Viking ’87 verzorgt al ruim twintig jaar schaatslessen in ’s-Hertogenbosch en op de ijsbaan in Eindhoven. In het Sportiom is het mogelijk dat ouders tegelijkertijd met hun kinderen schaatsles krijgen. Van Kesteren: ,,Op die manier wordt het hele gezin voorbereid op het veilig rijden van toertochten of gezellig schaatsen op een plas hier in de buurt. In een mooie overdekte accommodatie worden de basistechnieken aangeleerd die nodig zijn voor het ontspannen kunnen rijden van een toertocht.”

OP NOREN
De jeugd kan eerst spelenderwijs de grondbeginselen van het schaatsen aanleren, waarna er verder wordt gegaan met onder meer de vaardigheden voor het rijden van een bocht en het starten tijdens wedstrijden. ,,We schaatsen altijd op noren, maar tijdens de lessen kan men op eigen schaatsen rijden of ijshockeyschaatsen huren bij het Sportiom. Voor jeugdleden is het mogelijk schaatsen te huren bij de vereniging.”

De jeugdleden nemen ook collectief deel aan de Zuid-Nederlandse schaatscompetitie die op kleine ijs(hockey)banen in de omgeving wordt gereden, waarbij deelname mogelijk is vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar. Deze groep wordt begeleid door een schaatser met ervaring in de gewestelijke schaatsselectie. Tevens wordt er extra aandacht besteed aan het materiaal en andere faciliteiten en wordt in de zomer het wedstrijdskeeleren beoefend.

De schaatslessen in het Sportiom in ’s-Hertogenbosch worden gehouden op zondagochtend van 10.15 uur tot 11.15 uur. Meer informatie over de activiteiten van Viking ’87 is verkrijgbaar bij Carool van Kesteren, telefoonnummer (0411) 61 68 20 of via info@viking87.nl.25 november 2010

Print deze pagina

Terug