CABARETIER SETH GAAIKEMA 50 JAAR VERLIEFD OP TAAL

’Gooi je jichtige kont tegen de krib!’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: ,,Ouderen worden gediscrimineerd, maar wat erger is: ze laten zich ook discrimineren”, zegt cabaretier Seth Gaaikema in zijn jubileumshow ’Het mooiste komt nog’. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Seth Gaaikema heeft een warm gevoel overgehouden aan zijn eerste optreden in Podium Boxtel, vorig jaar november. ,,Een geweldig theater voor mij. Meer heb ik niet nodig. Er is ruimte voor intimiteit met het publiek. Fijn! Want hoe ouder ik word, hoe persoonlijker mijn shows zijn.” Donderdag 9 december speelt de gelauwerde cabaretier zijn nieuwe jubileumvoorstelling.

’Avondje Nederlands’ heette het soloprogramma waarmee de inmiddels 71-jarige Gaaikema in 1961 voor het eerst langs de theaters in Nederland en België reisde. Het was na de vertaling van de musical My Fair Lady, met onder meer de onvergetelijke liedjes Het Spáánse gráán heeft de orkáán doorstáán en As ’t effe kan. Overigens spreekt Gaaikema zelf liever van een hértaling. ,,Want de bewerkte tekst moet net zo sterk en krachtig over komen als de oorspronkelijke.”

,,De musical bracht me in één klap aan de top; iedereen was enthousiast. De reacties maakten me echter ook duidelijk dat een carrière als cabaretier onontkoombaar was. Ik kreeg zoveel aanbiedingen…”, vertelt Gaaikema, die in 1964 afstudeerde als neerlandicus. Vóór het succes van My Fair Lady was hij echter al actief in het cabaretwereldje. Hij richtte het Groningse studentencabaret op (1957) en schreef teksten voor Wim Kan (1958). Hij zit dus al meer dan vijftig jaar in het vak.

Nu is hij toe aan zijn jubileumvoorstelling: ’Het mooiste komt nog’. Het is een oproep aan ouderen om niet bij de pakken neer te zitten. ,,Zeker in deze tijd van crisis zijn er zoveel sombere berichten. Ik ben positief ingesteld en wil die boodschap graag overdragen op mijn publiek, dat natuurlijk met me mee is gegroeid en me trouw blijft.”

Mensen moeten vertrouwen houden in de toekomst, vindt Gaaikema. En dat geldt in zijn ogen zeker voor senioren. ,,Onze leeftijdscategorie wordt gediscrimineerd, maar wat erger is: ze laat zich ook discrimineren. Daar ga ik tegenin. Gooi je jichtige kont tegen de krib, roep ik dan.”

Kaarten voor het cabaretprogramma ’Het mooiste komt nog’ van Seth Gaaikema in Podium Boxtel kosten 19 euro en zijn te bestellen via www.podiumboxtel.nl of te koop bij het UITpunt in Bibliotheek de Meierij en boekhandel Elckerlijc aan de Markt. De try-out van jubileumvoorstelling is te zien op donderdag 9 december in de theaterzaal aan de Burgakker en begint om 20.15 uur.25 november 2010

Print deze pagina

Terug