HENK KEIZER BLIKT TERUG OP TIJD BIJ MILIEUECENTRUM

’De Kleine Aarde zit gewoon in
mijn genen’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Henk Keizer geniet van de eerste biologische wortel van het terrein van De Kleine Aarde. (Foto: collectie Henk Keizer).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Als medewerker van het eerste uur stond Henk Keizer (56) uit Oosterbeek aan de basis van milieueducatiecentrum De Kleine Aarde. Als vrijwilliger trad hij in 1972 in dienst en nam met nog een paar medewerkers intern zijn intrek op het terrein bij de Van Coothhoeve. De vrijwilligers sliepen in een varkensschuur en zorgden ervoor dat het terrein werd klaargemaakt voor tuin- en landbouw. Nu De Kleine Aarde ophoudt te bestaan, blikt Keizer terug op zijn bijzondere tijd in Boxtel.

Inmiddels is Keizer werkzaam als sociotherapeut, daarnaast is hij gitarist en songwriter. Keizer is ook bekend geworden met de uitvinding van de klompskeeler, waarvan beelden te zien zijn op YouTube. ,,Zowel mijn werk bij De Kleine Aarde als mijn huidige baan hebben te maken met de maatschappij, dat onderwerp past bij mij”, vertelt Keizer. Hij draagt De Kleine Aarde nog steeds een warm hart toe en praat graag over zijn tijd bij het milieueducatiecentrum.

Bij een lezing van oprichter Sietz Leeflang meldde Keizer zich destijds aan als vrijwilliger. ,,Ik kwam net van de HBS en had geen idee wat ik verder wilde gaan doen”, vertelt Keizer. ,,Ik had wel feeling met de punten waar De Kleine Aarde voor stond en maakte me zorgen over de verspillingsmaatschappij waarin we leven. Daarnaast sprak de uitdaging om deel te nemen aan het project me behoorlijk aan.”

Terugblikkend op die eerste periode herinnert de oud-medewerker zich vooral de erbarmelijke omstandigheden waarin het personeel moest leven. ,,We sliepen in een varkensschuur, op de grond in een slaapzak. De vloer was niet helemaal goed gestort dus het was een groot stofnest. Echt overal zat stof. Ook was er in het begin geen toilet, dat hebben we uiteindelijk zelf gemaakt van hout.” Hoewel de woonomgeving te wensen overliet, vond Keizer dat niet erg: ,,Ik was nog jong en vond het vooral erg avontuurlijk. Ook vond ik het geweldig om aan het begin van iets totaal nieuws te staan. We voelden dat we met iets speciaals bezig waren.”

HIPPIES
De werkzaamheden bestonden voor Keizer in die eerste periode uit het klaarmaken van het land zodat er groente en fruit geteeld kon worden. Een professionele tuinman gaf leiding en er werd een kas gebouwd. Later ging Keizer aan de slag als voorlichter ,,Dat ik pas na anderhalf jaar salaris kreeg vond ik geen probleem. Sietz Leeflang betaalde alles uit eigen zak, pas na een jaar kwamen er wat donateurs en kreeg De Kleine Aarde meer publiciteit. De uitdaging en de unieke leefomgeving, daar was het me om te doen.”

De inwoners van Boxtel keken volgens Keizer een beetje wantrouwend naar de nieuwe bewoners van de Van Coothhoeve. ,,Het waren de jaren zeventig en we liepen rond met lange haren en een snor. Natuurlijk vonden Boxtelaren, met name de boeren, ons maar een stel hippies. En eigenlijk waren we dat ook wel een beetje”, zegt Keizer.

In het televisieprogramma Andere Tijden werd al eens aandacht besteed aan beginjaren van het milieueducatiecentrum en er werd gesteld dat er hasj werd gebruikt. ,,Dat verhaal ging inderdaad in Boxtel”, herinnert de oud-medewerker zich. ,,Laat ik eerlijk zijn: er werd wel eens een stickie gerookt maar er werd vooral heel hard gewerkt, zes tot zeven dagen per week zelfs.”

JULIANA
Volgens Keizer was er in de beginjaren in Boxtel wel wat weerstand tegen de medewerkers en het gedachtegoed van De Kleine Aarde. ,,Hoewel duurzaamheid nu meer geaccepteerd is, is die weerstand er nog steeds. Sommigen vinden een dergelijk centrum overbodig en geldverspilling. Maar wij stonden echt achter De Kleine Aarde en waren het eens met de ideeën die we hadden. Ook de gemeente Boxtel heeft in die begintijd weinig interesse getoond. Tot het moment dat koningin Juliana op bezoek kwam.”

Het werkbezoek van koningin Juliana op 15 oktober 1974 aan het milieueducatiecentrum staat Keizer in het geheugen gegrift. ,,Enkele medewerkers van het Koningshuis brachten vooraf een bezoek aan De Kleine Aarde om alle gebouwen op veiligheid te controleren”, herinnert hij zich. ,,Ik vond dat eigenlijk maar raar en snapte al die ophef niet. Ook ons toilet werd niet goedgekeurd omdat op de deur het woord WC stond. Volgens het protocol kon dit echt niet en we moesten er een wandje voor zetten.”

HAGELSLAG
Na vier jaar nam Keizer afscheid van Boxtel. Hoewel hij het erg naar zijn zin had, was het tijd voor een nieuwe uitdaging. ,,Sommige werknemers waren erg principieel. Zo vond een collega dat er geen hagelslag gegeten mocht worden. Ik was niet zo principieel en vond het soms wat overdreven. Er was wat verdeeldheid onderling. Ook kwamen er steeds meer werknemers bij en we zaten erg op elkaars lip.” Toen er problemen ontstonden met geld, moest Leeflang mensen ontslaan. ,,Ik heb toen aangeboden om iets anders te gaan doen, dat was voor mijzelf het beste.”

Dat De Kleine Aarde ophoudt te bestaan wegens geldproblemen, verbaast Keizer niet. ,,Ik vind het heel jammer dat er einde komt aan het milieueducatiecentrum. Maar aan de andere kant, misschien is De Kleine Aarde gewoon klaar. De doelen die in de beginjaren gesteld zijn, zijn ruimschoots gehaald. Er zijn veel mensen bereikt en vrijwel iedere Nederlander kent De Kleine Aarde. Het centrum werd gezien als iets raars en de boodschap die we uitdroegen vond men gek. Nu is duurzaamheid veel normaler geworden. Dat is niet alleen maar te danken aan De Kleine Aarde, maar het heeft zeker een rol gespeeld in de bewustwording van mensen.”

Zondag 28 november zal Keizer spreken tijdens de slotmanifestatie. Tevens zorgt hij als gitarist samen met een zangeres voor een muzikale bijdrage. ,,De slotmanifestatie wil ik absoluut niet missen”, zegt hij stellig. ,,Ik heb hard gewerkt voor De Kleine Aarde en het centrum heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het is een stukje nostalgie en ik bezocht Boxtel nog steeds best vaak. De Kleine Aarde zit gewoon in mijn genen en dat zal altijd zo blijven.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Alle werkzaamheden werden met de hand verricht. Volgens Keizer heeft hij dan ook veel spierkracht ontwikkeld tijdens zijn jaren bij De Kleine Aarde. (Foto: collectie Henk Keizer).25 november 2010

Print deze pagina

Terug